PODRŠKA NAŠOJ ZEMLJI

Američka ambasadorica pri NATO-u Džulijan Smit danas stiže u BiH

Ova posjeta Smit dolazi nakon što je državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) najavio vojnu pomoć Bosni i Hercegovini zbog opasnosti od ruske agresije

Smit: Posjeta mjesec dana prije održavanja sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će biti glasanje i o produženju mandata EUFOR-a u našoj zemlji. Twitter

E. Ć.

12.9.2022

Američka ambasadorica pri NATO-u Džulijan Smit (Julianne Smith) danas stiže u posjetu Bosni i Hercegovini, što je ranije i najavila ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Ova posjeta Smit dolazi nakon što je državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) najavio vojnu pomoć Bosni i Hercegovini zbog opasnosti od ruske agresije. Također, američka ambasadorica pri NATO-u dolazi mjesec dana prije održavanja sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će biti glasanje i o produženju mandata EUFOR-a u našoj zemlji.

Podsjetimo, SAD su obezbijedile dvije milijarde dolara dugoročnog stranog vojnog finansiranja Ukrajini i 18 drugih zemalja, uključujući članice NATO-a i regionalne sigurnosne partnere, koji su u opasnosti od ruske agresije.

Od toga približno milijardu dolara će biti dodijeljeno Ukrajini, a ostatak će biti podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Latvije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Novac je namijenjen odbrani suvereniteta, modernizaciji sigurnosnih snaga, unapređenju partnerstva sa transatlantskom vojnom alijansom NATO-om i jačanju kapaciteta "za suprotstavljanje ruskom utjecaju i agresiji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.