UGLEDNI NOVINAR

Kovač: Drago mi je da je reisu-l-ulema uputio telegam saučešća kraljevskoj porodici

I danas bih se prije potpisao da živim pod vlašću ovakve kraljice nego pod vlastima mnogih "islamskih" režima, generala i suverena u muslimanskom svijetu, napisao je Kovač

Mirnes Kovač: Drago mi je da je naš reisu-l-ulema uputio telegam saučešća kraljevskoj porodici i narodu Ujedinjenog Kraljevstva. AGENCIJE

S. S.

12.9.2022

Mirnes Kovač, novinar i politički analitičar iz Sarajeva, dao je osvrt na smrt kraljice Elizabete II te poručio da BiH i Bošnjaci kao narod u Ujedinjenom Kraljevstvu danas imaju boljeg prijatelja nego je to slučaj bio 90-tih, a kako navodi razlog tome je što danas u toj državi žive ljudi iz BiH.

- UK ovih dana oplakuje svoju dugogodišnju pravednu vladaricu koja je ovu zemlju uspješno izvela iz jedne kolonijalne imperije i omogućila joj svojom vladavinom tranziciju u jednu ustavnu parlamentarnu monarhiju sa vjerovatno najjačim demokratskim polugama dijeljenja vlasti i zaštite svih građana, njihovih prava i sloboda - poručio je Kovač.

Primjer vođe islamskog pokreta En-Nehde

Podsjeća da je živio u toj zemlji nevjerovatnih različitosti i sretao se sa primjerima najuspješnije integrisane muslimanske zajednice na Zapadu, a kako smatra Kovač najveći doprinos tome su imali kraljica Elizabeta II i novi kralj Čarls III.

- Svjedočio sam izjavama mnogih istaknutih muslimanskih intelektualaca i aktivista koji su hvalili pravdu i jednakost, te utočište koje im je pružila ova zemlja. Jedan od njih vođa islamskog pokreta En-Nehda u Tunisu mi je tokom posjete kad je bio u egzilu u Londonu kazao: "Ja sam pobjegao od nepravednog muslimanskog vladara i utočište našao kod pravedne kršćanske kraljice." - piše Kovač.

"Radije pod vlašću ovakve kraljice, nego pod mnogim "islamskim" režimima"

Smatra da je zato važno da je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio telegram saučešća kraljevskoj porodici.

- Stoga mi je drago da je naš reisu-l-ulema uputio telegam saučešća kraljevskoj porodici i narodu Ujedinjenog Kraljevstva. I danas bih se prije potpisao da živim pod vlašću ovakve kraljice nego pod vlastima mnogih "islamskih" režima, generala i suverena u muslimanskom svijetu. Hazreti Alija, r.a., je jedne prilike rekao: "Vlast opstaje i na nevjerstvu (kufr), ali ne opstaje na nepravdi (zulum)." Volio bih kada bi muslimani danas imali kraljeve i kraljice, vladare i vladarice koji bi svojim narodima vladali na način kako je to 70 godina vladala kraljica Elizabeta II.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.