KONTRAOFANZIVA

Dok SAD podupiru saveznike: Ruska vojska u rasulu!

Oslobođeno je između 8.500 i 10.000 kvadratnih kilometara, što je jednako tri najveća kantona u FBiH

Ukrajinska vojska bilježi prve oslobodilačke akcije. Agencije

Piše: A. Bajramović

13.9.2022

Najava vojne pomoći i posjeta ambasadorice SAD u NATO-u Džulijan Smit (Julianne Smith) Sarajevu dokaz su da je BiH u zoni rizika, ali i da nije dio interesne sfere samo Rusije već i SAD i NATO-a.


Veliki partneri

Ovo je za „Avaz“ kazao Dean Džebić, vojnopolitički analitičar. On podsjeća da je i BiH dio paketa vojne pomoći SAD vrijednog 2,6 milijardi dolara.

- Zahvaljujući pomoći partnera kao što u SAD, Velika Britanija, Turska, Francuska ili Njemačka, mi još imamo Oružane snage - kaže Džebić.

Dodaje da je BiH pokazala interes za protuoklopnim sistemom “Javelin”, ali da ga u SAD trenutno nema, jer se masovno šalje za Ukrajinu.

- Potrebne su nam protuoklopne rakete, protuzračni sistemi. Naša politika je nakon rata uništila nekoliko stotina sistema „Igla“ i „Strela“ sovjetske proizvodnje, a u Ukrajini vidimo da se oni fenomenalno koriste za uništavanje ruskih helikoptera. Trebaju nam i sistemi veze, ali i streljačko naoružanje. Sve je moguće da se ispregovara, ali to zavisi od naše diplomatske visprenosti i sposobnosti resornog ministarstva da to iskoordinira s ministarstvom odbrane SAD - ističe Džebić.

Dok SAD podupiru saveznike, ukrajinska vojska bilježi prve oslobodilačke akcije, kojima je iznenadila i Ruse, Putinove saveznike u regionu, pa i analitičare.


Tri kantona

Džebić pojašnjava da su Ukrajinci, umjesto na jugu, gdje se kod Hersona Rusi utvrđuju mjesecima, ofanzivu usmjerili ka sjeveru i Harkovu, pa za nekoliko dana, uz obavještajnu podršku Zapada, oslobodili Balakleju, Volčansk, Veliki Borluk, Viskopiliju, Krupjansk, Izjum.

- Oslobođeno je između 8.500 i 10.000 kvadratnih kilometara, što je jednako teritoriji USK, SBK i TK, kao tri najveća kantona u FBiH - kaže Džebić.


Ide pojačanje

Izjum je logistički centar ruskih formacija, pa je Ukrajina sada oduzela Rusiji ofanzivnu sposobnost, desetkujući ruski Treći korpus, koji je prošlog mjeseca upućen kao pojačanje.

- Nema vojnog analitičara koji nije ostao iznenađen, a o kojoj se brzini radi, govori podatak da je na harkovskom pravcu u nedjelju, na jednoj ledini, ruska vojska ostavila kompletan vod tenkova s propratnim vučnim i vozilima za logistiku, cisternama. Potpuni haos. Ukrajinci sada dolaze do veoma važnih tehnoloških tajni ruske vojne industrije - kaže Džebić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.