NAROD NEMA PARA

Ko će praviti ajvar kad je litar ulja pet maraka

Ko se bavi poljoprivredom, njemu se i isplati, kaže Đukić

Na mostarskoj pijaci: U podne pune tezge jer nema kupaca. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

17.9.2022

Uprkos visokim temperaturama i suši ovog ljeta, povrća i voća na pijacama ne manjka. Zanimljivo je i to da su cijene uglavnom kao prošlogodišnje, ali je kupaca sve manje, a sve je više onih koji odustaju od pravljenja zimnice.


Cijena paprike

Uvjerili smo se u to tokom posjete najvećoj mostarskoj pijaci, popularnoj Tržnici, gdje se na prste jedne ruke mogu nabrojati građani koji se raspituju za cijene paprike roge, patlidžana, kupusa, šljive...

- Nema naroda jer narod nema para - gotovo uglas nam govore prodavači na pijaci.

Kažu da je, pogotovo posljednjih dana, stanje očajno. Dok jedni to pripisuju ogromnim izdacima na početku školske godine, drugi kažu da sve više građani kupuju po marketima i piljarama, gdje je uglavnom voće i povrće iz uvoza i po nižim cijenama.

- Evo, vidite, skoro je podne, a nama su tezge pune. Doslovno se kupuje na komad. Po patlidžan, dva paradajza i tako. Kako neko može od penzije od 420 KM priuštiti sebi na kilogram povrća i voća? Ne može, jer taj novac daju za lijekove i režije. A zimnica se više nikome ne isplati. Ko će praviti ajvar kad je litar ulja pet i više maraka? Kako će neko napraviti džem od šljiva kad je kilogram šljiva tri KM, a suša ih je uništila, pa su slabog kvaliteta, a kilogram šećera je skuplji od dvije KM - objašnjava nam prodavačica Nada na Tržnici.


Đukić: Ukiselit će kupus. M. Smajkić

Mubera Đukić će ove godine ukiseliti kupus i napraviti ajvar. Kupus, kaže, neće kupovati jer ga je zasadila u svojoj bašti na vikendici, ali zato hoće paprike roge.

- Ko se bavi poljoprivredom, njemu se i isplati, a svima drugima je sve skupo, od voća i povrća, do svega što je potrebno za pravljenje zimnice. A gdje su još trud i vrijeme - kaže nam Đukić.

Bolje kupiti

Badema Janičić je stalni kupac na Tržnici. Na to je, kaže, navikla, a ima svoje prodavače koji uzgajaju vlastito voće i povrće. No, od pravljenja zimnice je odustala.

- Nekada sam sve pravila, od ajvara, do džemova i sokova. Sada se to više ne isplati - govori nam Janičić.

I ostali građani koje smo pitali odgovaraju nam da zimnicu neće praviti. Jednostavnije je i jeftinije, kažu, otići u market po teglu ajvara ili džema.


Cijene povrća i voća

Na mostarskoj pijaci se paradajz, paprike, patlidžani, mrkva, tikvice, krastavac prodaju po cijeni između dvije i tri marke. Jedino su skuplji kupus raštika, koji se prodaje po cijeni od pet i šest KM, kao i špinat, koji košta pet KM. Također, buranija je nešto skuplja i košta 4 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.