ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Dodik: U Rusiju ću otići sa riješenim problemom

Lokalna zajednica Sokolac imaće dobrobiti od tog - pručio je Dodik

Milorad Dodik. Srna

Piše: D. H.

17.9.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je da su strateškim planovima Vlade RS precizirani i već ugovoreni radovi za izgradnju brzog puta koji će povezati istočni dio RS.

- Aktivnosti su već dogovorene sa Kinezima. To je promjena koja će ovaj kraj komunikacijski otvoriti, smanjiti izolaciju i sve ono što je potrebno - rekao je Dodik novinarima u Sokocu, gdje je danas ozvaničen početak rekonstrukcije raskrsnice na magistralnom putu na ulazu u taj grad, iz pravca Sarajeva.

Dodik je rekao da u ovom dijelu Srpske ima sve više privrednih aktivnosti i da je zbog toga potrebno da se što više radi na putnoj infrastrukturi.

On je naglasio da su Vlada RS i Direkcija za puteve, uz saradnju sa lokalnom zajednicom Sokolac, započela radove koji koštaju oko 11 miliona KM.

- Lokalna zajednica Sokolac imaće dobrobiti od tog - pručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o očekivanjima od posjete Rusiji, Dodik je rekao da će sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o saradnji i politici.

- Idem tamo da sa predsjednikom Putinom razgovaram o našoj međusobnoj saradnji. Početkom ove godine, kad smo se vidjeli, rekli smo da ćemo se naći u septembru kako bi vidjeli šta treba da uradimo - rekao je Dodik.

On je dodao da je vjerovao da će u Rusiju otići sa riješenim problemom prolaska gasovoda ispod rijeke Drine.

- Maliciozna politika u Sarajevu to nije dozvolila, ali javnost treba da zna da su Rusi već odobrili tu investiciju i da se čeka samo formalno odobrenje - poručio je Dodik.

On je dodao da će biti razgovora o političkim stvarima, o tome kako Rusija vidi razvoj situacije, globalno.

- Da vidimo kako bismo mi naše politike mogli, na neki način, da planiramo prema onome što čujemo u Evropi i Rusiji - zaključio je Dodik, prenosi Srna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.