SLUČAJ RUSIJA

Nikšić: Nogometni savez BiH je okupiran od strane Milorada Dodika

Svi oni koji su svojim prisustvom omogućili kvorum (Durić) i oni koji su glasali (Zeljković, Čolpa, Beus, Brkić i Soldo) i na taj način donijeli odluku da reprezentacija naše države igra utakmicu sa reprezentacijom Rusije trebaju podnijeti ostavke

Nermin Nikšić. SDP BiH

Piše: Er. B.

21.9.2022

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić osvrnuo se na jučerašnju posjetu Milorada Dodika predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, prilikom čega je izjavio: 

- Prije nekoliko dana obezbijedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom. Posebno sam ponosan što će se to desiti, iako dio zemlje nije bio za to, rekao je Dodik.

- UEFA je objavila vijest da je reprezentaciju Rusije izbacila iz žrijebanje za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a klubove iz Rusije sa evropskih takmičenja. Svakome je jasno da je ovdje riječ o podmukloj političkoj, a ne sportskoj igri, navodi predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić i dodao.


Svi trebaju podnijeti ostavke

Neprihvatljivo je odigravanje “prijateljske” utakmice sa agresorskom i autokratskom državom, koja je inače spriječila usvajanje Rezolucije o genocidu u UN-u, a čiji dužnosnici uporno negiraju genocid, pravni poredak ove države i prijete državi Bosni i Hercegovini.

Svi oni koji su svojim prisustvom omogućili kvorum (Durić) i oni koji su glasali (Zeljković, Čolpa, Beus, Brkić i Soldo) i na taj način donijeli odluku da reprezentacija naše države igra utakmicu sa reprezentacijom Rusije trebaju podnijeti ostavke na sve funkcije u Nogometnom savezu BiH. To se posebno odnosi na Irfana Durića i Fuada Čolpu.

U trenutku kada je cijeli civilizirani svijet prekinuo odnose sa ovom državom i jasno se distancirao od agresora, Dodikovi pajaci u Savezu su donijeli odluku koja je bacila ljagu na cijelu državu. Nogometni savez Bosne i Hercegovine danas je uzurpiran, okupiran od strane Milorada Dodika i podržavatelja ruske agresije na Ukrajinu. Ovakvo stanje se mora pod hitno promijeniti.

Posebno boli izdaja onih za koje se očekivalo da budu kakva-takva brana za antidržavne odluke Nogometnog saveza BiH poput ove.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ne smije odigrati utakmicu sa Rusijom. Radi se o meču u kojem Bosna i Hercegovina gubi i prije nego što naši igrači istrče na teren. Zbog ovih dešavanja je jasno da je vrijeme da se Nogometni savez Bosne i Hercegovine vrati istinskim sportskim radnicima. Vico Zeljković, kao i svi oni koji su omogućili zakazivanje utakmice sa Rusijom bilo osiguranjem kvoruma ili glasanjem za odluku, nemaju više šta tražiti u Nogometnom savezu BiH. Bosna i Hercegovina ima svoje proslavljene nogometaše koji su sigurno spremni preuzeti Savez i voditi ga u dobroj vjeri, u interesu države čije su boje branili desetine puta na nogometnim terenima.


Skandalozne izjave

Što se tiče Dodikove skandalozne izjave, očekujemo da FIFA i UEFA sankcioniše sve one koji su pod Dodikovim političkim instrukcijama donijeli odluku o odigravanju utakmice i da im se trajno zabrani angažman u Nogometnom savezu BiH. Dodikova namjera je bila i jeste ocrniti Bosnu i Hercegovinu i agresoru Putinu isporučiti sportski događaj do kojeg ne smije doći.

Jednog dana, kada u Rusiji dođe do promjene režima, kada se Rusija izvini slobodnoj Ukrajini i plati ratnu odštetu, kada prihvati istinu o srebreničkom genocidu i izvini se za njegovo negiranje, moći ćemo razmotriti opciju da toj državi ukažemo čast igranjem prijateljske utakmice.

Možda bi tada mogli i napraviti prijateljski turnir na kojem bi još učestvovali Kosovo i Srbija. Dotad, Putinovu Rusiju treba tretirati onako kako je tretira cijeli civilizirani svijet, kao agresivnu prijetnju demokratskom poretku, navodi predsjednik SDP BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.