IZJAVA ZA "AVAZ"

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija o sankcijama Kajmaković: Ovo je signal Uredu disciplinskog tužioca

Bez njihovog akta Vijeće ne može raspravljati o nekom disciplinskom ili sličnom postupku protiv bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije, kaže Lagumdžija

Lagumdžija: VSTV i disciplinske komisije koje odlučuju o suspenzijama i drugo ne mogu ništa bez zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca. Avaz

Piše: A. Bajramović

26.9.2022

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Halil Lagumdžija, kaže da bi odluka Ministarstva finansija SAD-a da tužiteljicu Dianu Kajmaković uvrsti na crnu listu zbog saučesništva u korupciji i potkopavanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu, trebala biti određeni signal pravosudnim institucijama.


U izjavi za portal "Avaza" on pojašnjava da VSTV u ovom trenutku ne može raspravljati o mogućim sankcijama za Kajmaković.

- Stavljanje nekoga na crnu listu trebalo bi biti neka vrsta signala Uredu disciplinskog tužioca i nadležnim Tužilaštvima da to stave na svoj radar. Bez njihovog akta Vijeće ne može raspravljati o nekom disciplinskom ili sličnom postupku protiv bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije. Dakle, bez njih nema postupka – kazao nam je Lagumdžija.

U slučaju otvaranja istrage od strane nadležnog tužilaštva, bio bi obaviješten VSTV, koji bi tu informaciju proslijedio Uredu disciplinskog tužioca koji bi odlučio o eventualnom podnošenju zahtjeva za suspenziju Kajmaković. Druga mogućnost je da Ured disciplinskog tužioca reagira na osnovu svojih nadležnosti.

- VSTV i disciplinske komisije koje odlučuju o suspenzijama i drugo ne mogu ništa bez zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca – precizirao je Halil Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.