TURIJA KOD BIHAĆA

Bh. firma za primjer: Nijedan radnik ne razmišlja o odlasku

Firma je specijalizirana za proizvodnju svih vrsta zastora i ima 34 uposlenika

Uposlenici, naročito oni mlađi i ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo. Agencije

H. J. I.

27.9.2022

Malo je poslodavaca u Bosni i Hercegovini, a naročito iz realnog sektora koji su ispoštovali preporuku Vlade Federacije i svojim radnicima isplatili oko hiljadu maraka pomoći.

Međutim, u mjestu Turija kod Bihaća posluje firma SMM čiji su vlasnici isplatili preporučeni iznos za sve radnike. Ovim činom pokazali su da cijene predanost radnika poslu i upravo to je razlog zbog kojeg ova firma uspješno posluje više od 20 godina.


Specijalizirani za proizvodnju zastora

Firma je specijalizirana za proizvodnju svih vrsta zastora i ima 34 uposlenika. Vlasnik Muhamed Selimović smatra da pored redovnih plata, dobrih uslova i nagrada za rad – radnike treba zadržati prije svega ljudskim odnosom.

– To nije ni prvi, a nadam se niti zadnji put da ćemo nešto takvo napraviti. Čovjek sam koji, prije svega, nastoji gledati radnika kao čovjeka koji je došao da zaradi za sebe i svoju porodicu. Imali smo takvih primjera i prije gdje smo radniku kupili automobil, častimo ih i za bajrame, Novu godinu – navodi Selimović.

Uz sve uvjete koje pruža – uposlenici, naročito oni mlađi i ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo. Pored ostalog, ova firma je i pokazatelj kako inkluziju primijeniti u praksi. Uposlenik Hari, iako ima potpuno oštećenje sluha, ovdje radi više od pet godina, a između njega i ostalih ne postoji razlika.

– Uvjeti su ekstra, tu smo svi ekipa, dobro se slažemo – kaže uposlenik Dženan Rekić.

– Ne pomišljam ići vani, super je. Ne radimo vikende, imam godišnji ljeti sedam, zimi 15 dana – navodi uposlenik Sead Hodžić.


Brojni upiti za posao

Stariji uposlenici koji su tu od prvog dana kažu – ovaj čin od poslodavca ih uopće ne čudi.

– Nije nas iznenadilo jer to se kod njega često dešava. Malo je direktora i šefova koji mogu biti prema radnicima baš korektni. Bilo bi dobro da ih ima više, narod bi manje bježao, bilo bi više ove omladine što ostaje – ističe Asmir Mehonić, prvi uposlenik firme.

I prije ovog gesta, upiti za posao su bili gotovo svakodnevni.

– Svi su nas hvalili, mi ne radimo za to da nas hvale. Radimo prvenstveno za sebe i za svoje ljude. Puno je upita, stvarno puno. Nažalost, nemamo toliko mjesta da bismo mogli zapošljavati – dodaje Selimović.

U vrijeme pandemije ni jedan radnik nije otpušten iz ove firme. Ovo je primjer kako bi se svaki poslodavac trebao odnositi prema svojim uposlenicima, jer da ih je više ovakvih – sigurno bi i stanje u našoj državi bilo bolje, izvještava FTV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.