MILAN NOVITOVIĆ

Predložen pritvor za direktora Civilne zaštite RS-a

Pripadnici MUP-a RS-a uhapsili su Novitovića u ponedjeljak, 26. septembra, nakon ispitivanja u Republičkom javnom tužilaštvu RS-a

Predložen pritvor Milanu Novitoviću. ARHIV

S. S.

28.9.2022

Republičko javno tužilaštvo RS predložilo je Okružnom sudu Banja Luka određivanje pritvora za vršioca dužnosti direktora Civilne zaštite RS-a Milana Novitovića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Javni tužilac pritvor je predložio zbog straha da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, korištenjem službenog položaja i funkcije koju obavlja, mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke s ciljem prilagođavanja njihovih iskaza interesima svoje odbrane, a sve u namjeri da izbjegne ili umanji svoju krivičnu odgovornost, saopćeno je iz Republičkog javnog tužilaštva RS.

Tužilac je pritvor predložio i zbog težine krivičnog djela, odnosno činjenice da se osumnjičenom na teret stavlja kvalifikovani oblik krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja za koje je propisana kazna zatvora od jedne do deset godina.

Mjeru pritvora predložilo je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva RS-a sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci.

Pripadnici MUP-a RS-a uhapsili su Novitovića u ponedjeljak, 26. septembra, nakon ispitivanja u Republičkom javnom tužilaštvu RS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.