AVAZ NA LICU MJESTA

Čović: Bez HNS-a neće se moći voditi politika u BiH

Želimo poručiti da je hrvatski narod homogen i da su ovo vjerovatno posljednji izbori u koje ćemo ući a da nismo riješili sva ustavna pitanja kad je u pitanju funkcioniranje BiH, istakao je Čović

Piše: M. Smajkić

3.10.2022

Dragan Čović. M. Smajkić

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a HNS-a obratio se večeras u izbornom štabu ove stranke, zahvalivši se svima koji su predvodili ovu kampanju kojom su jasno željeli ukazati na probleme BIH, da BiH ne može biti normalna, evropska država koja ne može funkcionisati bez hrvatskog naroda.


Plebiscitarna podrška hrvatskog naroda

Nažalost, rekao je, iako su dobili plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda, "mi smo i dalje u situaciji da u razmišljanju drugačije BIH brojniji narod u Federaciji zbog činjenice da nismo promijenili Izborni zakon može odvojiti 200,300 000 glasova i birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

- Mislim da su i ovaj put jako pogriješili, prije svega, zbog BiH, zbog budućnosti BiH, naše djece i, uopće, zbog promišljanja našeg evropskog puta i rješavanja bezbroj problema koje imamo. Siguran sam da ćemo kada zbrojimo sve rezultate moći vrlo jasno poslati poruku koju ću izreći : "Bez hrvatskog naroda, bez HNS-a neće se moći voditi politika u BiH" - rekao je Čović.

Čović se zahvalio i Borjani Krišto.


BiH ima samo jedan put

- Jedno veliko hvala Borjani Krišto koja je imala hrabrosti i mudrosti i iskustva da predstavlja hrvatski narod i svima onima koji su je podržali na tom putu da imamo jednog kandidata. To znači da smo uskratili jedan drugi kvalitet u političkom životu Hrvata, višestranački, pluralizam. Želimo poručiti da je hrvatski narod homogen i da su ovo vjerovatno posljednji izbori u koje ćemo ući a da nismo riješili sva ustavna pitanja kad je u pitanju funkcioniranje BiH. BiH ima samo jedan put, euroatlanski put. BiH mora biti organizirana po mjeri sva tri konstitutivna naroda, a te narode moraju predstavljati legitimni predstavnici - kazao je Čović.

Na pitanje kako komentariše rezultate Izetbegovića i Bećirovića, kazao je:

- To neka analiziraju Izetbegović i Bećirović. Hrvatski narod je izabrao što je htio, bošnjački narod što izabere mi ćemo uvažavati. Isto tako i sa predstavnicima srpskim narodom. Mislim da je politika koju vodi Izetbegović davno poražena politika, kako će to dalje ići, to oni najbolje znaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.