ISTAKNUTA SARADNJA

FUP domaćin XXV sastanka Strateškog foruma glavnih tužilaca i direktora policijskih agencija u BiH

Razgovarano je i o prijedlogu uvođenja instituta "svjedok-saradnik“

Sa održanog sastanka. FUP

A. O.

5.10.2022

Federalna uprava policije danas je bila domaćin XXV sastanka Strateškog foruma glavnih tužilaca i direktora policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

Glavne teme sastanka odnosile su se na prijedlog mjera i aktivnosti iz oblasti saradnje tužilaštava i policijskih agencija u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u cilju što kvalitetnijeg dokumentiranja i dokazivanja krivičnih djela korupcije u sudskim postupcima.


Pribavljanje dokaza

Istaknuta je saradnja Federalne uprave policije sa drugim policijskim agencijama o čemu svjedoče i zajedničke operativno-taktičke akcije, kao i efikasna razmjena kriminalističko-obavještajnih podataka uz svakodnevnu saradnju istražitelja.

Razgovarano je i o prijedlogu uvođenja instituta "svjedok-saradnik" u krivično pravo s ciljem suzbijanja vršenja najtežih krivičnih djela u smislu pribavljanja dokaza u najkompleksnijim slučajevima.


Ovaj vid saradnje tužilaštava i policije realizuje se u okviru aktivnosti projekta "Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa". FUP

Implementacija VSTV-a

Sastanku ovog Strateškog foruma su prisustvovali: Ismet Šuškić, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Munib Halilović, glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva FBiH, Mahmut Švraka, glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva RS, Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH, te rukovodioci policijskih agencija u BiH, Darko Ćulum, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), inspektor Miroslav Đurić u ime direktora policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH, predstavnici projekta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Amila Rahić i Aleksandra Todorović, te domaćin sastanka, zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman sa saradnicima.

Ovaj vid saradnje tužilaštava i policije realizuje se u okviru aktivnosti projekta "Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa" koji implementira Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.