LIDER SNSD-A GUBI KONCE

Prema očitom nalogu Rusije i Putina: Dodik krenuo na Vučića

Imati ruskog saveznika na grbači teret je koji Vučić, suočen s ovakvim geopolitičkim pritiskom, pod svaku cijenu želi skinuti sa sebe

Vučić i Dodik: Putin je stao između njih. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

7.10.2022

Srbijanski tabloidi bliski Aleksandru Vučiću su objavili tekstove u kojima aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika optužuju da putem medija koje kontrolira njegov sin Igor vrši napade na predsjednika Srbije.

Očito je ovo uzbudilo i samu porodicu Dodik, pa je tako reagirala Dodikova kćerka Gorica, optuživši list “Informer” da je, „nakon intervjua sa silovateljem, nastavio da siluje narod lažima“.


Kraj ljubavi

U tom članku citirani su dijelovi autorskog teksta objavljenog na portalu Banjaluka.net pod nazivom "Biračko mjesto Andrićev venac", u kojem je, između ostalog, navedeno da Vučić stoji iza proglašavanja pobjede Jelene Trivić, kao i iza protesta koje je za danas najavila opozicija u RS zbog izborne krađe.

Portal Banjaluka.net je, u međuvremenu, ekspresno demantirao natpise srbijanskog medija o tome kako je njihov vlasnik Igor Dodik, sin lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Ipak, ako su nekada, i pored ličnih animoziteta, Dodik i Vučić uspijevali održavati dobre odnose kao lideri RS i Republike Srbije, čini se da je taj dio odnosa došao svom kraju.

Naime, događaji posljednjih sedmica pokazuju da je Vučić i definitivno odlučio Dodika pustiti niz vodu.

Tako se, primjerice, tokom predizborne kampanje za predsjednika Republike Srpske Dodikova protukandidatkinja Jelena Trivić pojavljivala u udarnim terminima na srbijanskim televizijama bliskim Aleksandru Vučiću.

Dodik se za ovo Vučiću "revanširao" privođenjem članova njegove stranke u nekoliko gradova u manjem bh. entitetu.


Ruska veza

Dodikova djeca proslavljaju izbornu pobjedu. Twitter

Zašto je baš sad „pukla ljubav“ između Vučića i Dodika?

Odgovor je izvjesno zbog rata u Rusiji. Godinama unazad Aleksandar Vučić uspijevao je vješto balansirati između dobrih odnosa s Rusijom, s jedne, i opredjeljenja ka Evropskoj uniji, s druge strane.

Ipak, agresija Rusije na Ukrajinu Vučićevu politiku je dovela pred zid, prisiljavajući ga da bira. Iako je Vučić do kraja pokušavao nastupati kao neko ko prije svega štiti ekonomski interes Srbije i ne želi zbog toga da se konfrontira s Rusijom, kao racionalan političar, svjestan da je okružen članicama EU i NATO pakta, Srbija je na kraju ipak osudila rusku agresiju na Ukrajinu i tiho stala na stranu zapadnih saveznika. Dodik, s druge strane, nije imao dileme – otvoreno je podržao agresiju na Ukrajina i Putina, s kojim se već i dva puta sastao tokom rata.

I tokom izborne noći Dodikova djeca Igor i Gorica su slavili u majicama na kojima su se nalazili likovi njihovog oca i Putina te zastave Rusije i RS. A imati ruskog saveznika na grbači teret je koji Vučić, suočen s ovakvim geopolitičkim pritiskom, pod svaku cijenu želi skinuti sa sebe.

Na izborima to očigledno nije uspjelo, no ostaje da se vidi šta će se desiti u narednim mjesecima.



Višemjesečne špekulacije

U bh. regionalnoj javnosti se već mjesecima špekulira da između Dodika i Vučića vlada politički sukob. Dodik, nekoć veliki pristalica Borisa Tadića nasuprot Srpske radikalne stranke i Tomislava Nikolića, godinama unazad nastojao se dokazati kao vjerni saveznik i poštovalac Vučića. Iako nije bila tajna da između njih na ličnom nivou i ne vlada neka pretjerana ljubav, javnosti su uporno predočavali da se međusobno bezrezervno podržavaju, što su nastojali demonstrirati putem učestalih susreta i brojnih sporazuma i projekata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.