PRESS STRANKE

Cvitanović: HDZ 1990 nikada neće koalirati sa Željkom Komšićem i DF-om

Siguran sam da to mogu reći u ime svih hrvatskih stranaka, a u ime HDZ 1990 vrlo jasno kažem, ako neko od Hrvata bude na tom tragu da bi koalirao, našu potporu sigurno neće imati, kazao je

Ilija Cvitanović: Ko gubi ima pravo se ljutiti. FENA

Piše: M. Smajkić

6.10.2022

Predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović na današnjoj pres-konferenciji u Mostaru je odbacio navode o tome da je ovoj stranci dio glasova prebacio HDZ BiH, a kako bi, što se špekulira, potukli HRS.

- Najradije to ne bih komentirao, a onaj ko gubi ima se pravo ljutiti. Dugo sam u politici, prošao sam različitih rezultata na izborima i uvijek sam glavu gore dizao i čestitao onima koji su napravili rezultat. A, da bi HDZ BiH nekome dao glas, pa ljudi, vi pratite politiku i znate da je to nemoguće. Niko nama nije dao glas, osim našeg naroda koji je prepoznao našu odgovornu politiku i naše zalaganje i koji nije uopće rađen s ciljem da se napravi rezultat, već da se promijene odnosi u BiH. Zalagali smo se za promjene u politici. Moja savjest, karakter i domovina me obvezuju da se bavim politikom - rekao je Cvitanović.


Željeli propast

Svima onima koji su, kako je rekao, jako željeli propast "devedesetke", poručio je da je ta stranka ne samo preživjela, već da će nastaviti uzlaznom putanjom.

- Idemo gore, odgovorno uz svoj narod i samo ćemo jačati stranačku i nacionalnu poziciju - naveo je on.

Naglasio je da je jako zadovoljan rezultatima koje je stranka dobila na izborima.

- Kao stranka smo dobili najveće povjerenje i pozicionirat ćemo se tako daćemo biti dio rješenja, da ćemo biti dio vlasti , da ćemo učiniti sve da preuzmemo odgovornost u onolikom kapacitetu u kolikom smo dobili povjerenje - kazao je Cvitanović.


Odblokirati procese

Poručio je da HDZ 1990 nikada neće koalirati sa Željkom Komšićem i DF-om.

- Siguran sam da to mogu reći u ime svih hrvatskih stranaka, a u ime HDZ 1990 vrlo jasno kažem, ako neko od Hrvata bude na tom tragu da bi koalirao, našu potporu sigurno neće imati - rekao je on.

Osvrnuvši se na odluku visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita (Christian Schmidt) Cvitanović je rekao da je to veliki napredak, iako je u načelu protiv nametanja .

- Smatram da je ovo dobra odluka koja će odblokirati procese, ubrzati implementaciju rezultata i formiranje vlasti na svim razinama, a smatram da je to u interesu svih građana - kazao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.