IVAN VUKADIN

Lider stranke koja je prva po broju glasova u Livanjskom kantonu: Otvoreni smo za pregovore sa svim stranama

Najbolje je pričekati konačne rezultate i onda krenuti s ovim stvarima o kojima sada možemo samo nagađati, kazao je

Ivan Vukadin: Najbolje je pričekati konačne rezultate. FENA

S. S.

7.10.2022

Komentirajući rezultate izbora za Skupštinu Livanjskog kantona, aktuelni predsjednik Vlade Livanjskog kantona i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) Ivan Vukadin kazao je kako je otvoren za saradnju sa svim stranama.

- Što se tiče špekulacija oko broja mandata, ja bih, ipak, sačekao objavu konačnih rezultata nakon sto se prebroje glasovi poštom, nepotvrđeni glasački listići, kao i glasovi koji su bili predmetom mobilnih timova. Nakon toga ćemo znati više. Kada govorimo o mogućim koalicijama, mi ćemo prvo razgovarati sa strankama s kojima smo već u koaliciji, ali iz moguće suradnje ne isključujemo niti jednu stranku. Ipak, najbolje je pričekati konačne rezultate i onda krenuti s ovim stvarima o kojima sada možemo samo nagađati - kazao je Vukadin u izjavi za Fenu.

Tri stranke se bore za prvo mjesto

Prema posljednjim informacijama CIK BiH, najviše glasova u utrci za Skupštinu CIK BiH dobile su tri stranke: HNP, HDZ BiH i HDZ 1990, a razlika među njima je minimalna.

HNP je dobio 4.017 glasova ili 17,9 posto, HDZ BiH ima 3.991 glas ili 17,7 posto, a HDZ 1990 3.715 glasova ili 16,5 posto.

Brojne stranke prešle prag

Izborni prag od tri posto za sada prelazi još sedam političkih subjekata: Hrvatska nezavisna lista, SNSD, SDA, SDP BiH, koalicije “Srpska sloga” i “ Srpsko jedinstvo” te Hrvatska republikanska stranka.

U tom kantonu ostala su još četiri neobrađena biračka mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.