POSLJEDNJI U FBIH

Livanjski kanton dobio novu Vladu bez HDZ-a BiH

Nova vlast izabrana sa 17 glasova "za"

Vukadin: Na čelu Vlade LK. Avaz

Meliha Smajkic

14.2.2024

Nakon više od godinu od održavanja Općih izbora u BiH, Livanjski kanton (LK) danas je, kao posljednji u Federaciji BiH, dobio novu Vladu.

Tako je, kako je to potvrđeno, na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine LK, koja je održana u Tomislavgradu, izvršna vlast na čelu s Ivanom Vukadinom, izabrana sa 17 glasova „za“ i šest „protiv“.

Nova Vlada LK izabrana je, nakon silnih pregovora, preslagivanja i kombinacija, bez HDZ-a BiH.

Podršku novoj Vladi dali su zastupnici Hrvatskog narodnog pomaka (HNP), njih pet, na čelu s Vukadinom, četiri iz HDZ-a 1990 te dva iz SNSD-a. Zanimljivo je da su svoje glasove dali po jedan zastupnik iz SDA i SDP-a. Obje stranke imaju po dva zastupnika. Također, „za“ su glasali po jedan zastupnik iz HDZ-a BiH, Srpskog jedinstva, Srpske sloge te jedna neovisna vijećnica.

Vukadin je predstavio imena novih, odnosno starih ministara i to: ministar finansija Ivan Ćubela, ministar unutrašnjih poslova Mario Lovrić, ministar privrede Miroslav Jaglica, dok je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić.

Ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta je Ante Tadić, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Sead Hadžijahić, ministar rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Dijana Novković-Pećenac te ministar pravosuđa i uprave Aleksandar Rodić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.