POLITIČKI ANALITIČAR

Kazaz: Šmit je otkočio proces formiranja vlasti poslije izbora

Volio bih da vidim konkretan argument kako se to pogoduje HDZ-u, kazao je

Enver Kazaz: Branio sam Šmitovu odluku u izbornoj noći, a sada imam sve argumente za to. TV SAD

S. S.

9.10.2022

Politički analitičar Enver Kazaz gostovao je u programu Televizije Sarajevo gdje je komentarisao aktuelne Opće izbore i odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da nametne izmjene Ustava FBiH.

On je istakao da je u izbornoj noći branio Šmitovu odluku, a da sada ima sve argumente za to.

Konkretan argument

- Pročitao sam cijelu odluku pa kažem da je gospodin Šmit bio u pravu. Naime, ako znamo da smo imali vladu u tehničkom mandatu, vladu respiratori, vladu koja se nije znala boriti sa covidom, vladu koja nije znala nabaviti vakcine, vladu koja nas izlaže opasnostima energetske krize, krize hrane, demografske krize itd., onda je vrlo jasno da je gospodin Šmit otkočio proces formiranja vlasti poslije izbora - rekao je Kazaz i dodao da je važno imati u vidu da je ovom odlukom HDZ-u oduzeta mogućnost blokade formiranja vlasti.

Kazaz se suprostavio tvrdnjama profesora Zijada Bećirovića koji je istakao da Šmitovom odlukom nije otklonjena mogućnost blokiranja Federacije BiH i da je Šmit koordinirao izmjene Ustava BiH sa zvaničnicima Republike Hrvatske sa sa ciljem nametanja odluke u korist HDZ-a.

- Moram reći da se apsolutno ne slažem sa gospodinom Bećirovićem. Ni u jednoj jedinoj rečenici. Volio bih da vidim konkretan argument kako se to pogoduje HDZ-u - kazao je Kazaz.

Popunjavanje Ustavnog suda FBiH

Podsjetio je da je Šmit intervenisao prema Čavaari vezano za popunu Ustavnog suda FBiH te da se njegovom odlukom popunjava Ustavni sud FBiH.

- Moram reći da je međunarodna zajednica stavila na crnu listu gospodina Čavaru, pa to demantira gospodina Bećirovića. Meni je puno važnije od Šmitove odluke, oko koje se stražno puno spinuje, da otvorimo pitanje modera formiranja buduće vlasti - rekao je Kazaz dodajući da insistira na sarajevskom modelu kao mogućem modelu za formiranje federalne vlasti. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.