POKAZALI HUMANOST

Veliki odziv građana na akciji "Moja kosa tvoja kosa": Pomoć oboljeloj djeci

Znamo da imamo društvo na koje se možemo osloniti, imamo dobre ljude koji će uvijek biti tu za našu djecu, rekla je Buldić-Bešić

Sa današnje akcije. OPĆINA CENTAR SARAJEVO

A. O.

9.10.2022

Akciji doniranja kose za perike djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose zbog malignih oboljenja danas se odazvao veliki broj osoba. 

Za četiri sata više od 200 osoba odazvalo se ovom pozivu, a akcija je održana u Sarajevu. 

Podsjećamo, Udruženje ''Srce za djecu oboljelu od raka'' organiziralo je ovu akciju, a u okviru Projekta ''Moja kosa tvoja kosa''.


Četvrta akcija

Uime Udruženja Atifa Buldić-Bešić novinarima je kazala da je ovo četvrta akcija šišanja i darivanja kose.

- Veliki broj ljudi koji se odazivaju ovoj akciji je nešto što ohrabruje. Znamo da imamo društvo na koje se možemo osloniti, imamo dobre ljude koji će uvijek biti tu za našu djecu, za naše roditelje. U okviru ovog projekta napravili smo 57 perika - rekla je Buldić-Bešić.

Ona je dodala da je deset perika reparirano te da mjesečno imaju 240 sati rada na perikama. 

Buldić-Bešić je navela da je prema podacima iz sarajevske i tuzlanske bolnice u procesu intenzivnog bolničkog liječenja oko 40 djece.


Svjetski trend

- Pratimo svjetski trend u izlječenju, oko 80 posto djece pobijedi bolest - naglasila je.

Sva prikupljena kosa biće odnesena u radionicu Udruženja gdje će majstori vlasuljari izraditi perike koje će biti potpuno besplatne, dostupne svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose, kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

Današnjoj akciji darivanja kose su također u ime Općine Centar prisustvovale i vijećnica Belma Kapo, kao i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.