SARAJEVO

Jačanje saradnje VSTV-a BiH i Institucije ombudsmena BiH

Učesnici sastanaka su se saglasili da je neophodna bliža saradnja između dvije institucije kako u rješavanju posebnih slučajeva

Sa održanog sastanka. VSTV BiH

A. O.

11.10.2022

Članovi Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predsjednik Halil Lagumdžija, potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan i stalni član VSTV-a BiH Sanin Bogunić primili su u posjetu ombudsmene Bosne i Hercegovine Jasminku Džumhur, Nives Jukić i Nevenka Vranješa.

Tema sastanka bila je jačanje saradnje između Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH u oblastima vezanim za pravosuđe. Kao važno pitanje istaknuta je dužina trajanja postupaka pred sudovima u BiH posebno u predmetima iz oblasti porodičnog prava i radnih odnosa, kao i pitanje procesuiranja predmeta diskriminacija u kontekstu preporuka Institucije ombudsmena BiH.

Učesnici sastanaka su se saglasili da je neophodna bliža saradnja između dvije institucije kako u rješavanju posebnih slučajeva tako i kreiranju sistematskih rješenja kroz razmjenu iskustava i dalju edukaciju u konkretnim oblastima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.