VISOKA OČEKIVANJA

Varhelji: BiH je dobila status kandidata, EU radi ovo za bh. narod

Ovo je ponuda koja se dobija samo jednom. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost, istakao je komesar za proširenje

Varhelji: 14 ključnih prioriteta se ne mijenja. Printscreen

H. J. I.

12.10.2022

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhely) predstavio je Paket proširenja za 2022. godinu Evropskom parlamentu. Naša zemlja je dobila preporuku Evropske komisije za kandidatski status što je historijski korak za BiH.

Nakon sastanka Komiteta za vanjske poslove, Varhelji je održao press konferenciju gdje je istakao da politika proširenja uključuje sve što EU možemo da ponudi partnerima. 

- Već duži niz godina ulažemo u to da zemlje zapadnog Balkana postanu dio EU. Komisija je preporučila da se BiH odobri kandidatski status tek kada se ispune određeni uslovi. 

Davanje statusa zemlje kandidata je ponuda sa evropske strane upućena je BiH i narodu BiH. Mi to činimo za narod BiH, međutim to dolazi uz visoka očekivanja. Ovo je ponuda koja se dobija samo jednom. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost - istakao je Varhelji. 


On je dodao da nakon održanih izbora očekuju da izabrani lideri što prije uspostave vlast na svim nivoima i da se okrenu EU reformama.

Kazao je i da će u decembru Evropska komisija donijeti konačnu odluku.

- Komisija je spremna intezivirati svoju potporu i biti pouzdan partner na tom putu. Komisija nastavlja pratiti i izvještavati o provedbi 14 ključnih prioriteta. Ovih 14 prioriteta se ne mijenja i ne može se o njima pregovarati. BiH ih mora ispuniti sve prije nego sto bude u mogućnosti otvoriti pregovore - istaknuo je evropski komesar za proširenje.


Podsjećamo, preporuci se navodi da bi BiH trebala poduzeti niz koraka:

- Usvojiti, kao pitanje prioriteta, izmjene i dopune postojećeg Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću kako bi se osigurao integritet;

- Usvojiti novi zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine;

- Usvojiti zakon o sprječavanju sukoba interesa;

- Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala;

- Odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osigurati funkcionisanje sistema azila;


- Osigurati zabranu mučenja, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i zlostavljanja;

- Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima;

- Osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.