BIVŠI MINISTAR

Igor Crnadak za "Avaz": Vlast SNSD, SDA, HDZ i DF uslove EU može ispuniti za 15 dana, ali neće

Kako da oni tu prave napredak kada su oni nosioci tih negativnih pojava!?, pita se Crnadak

Crnadak: Ako pogledate pažljivo, uslovi se odnose i na vladavinu prava, borbu protiv korupcije…. Dejan Rakita / Pixsell

Piše: A. Bajramović

12.10.2022

Odluka Evropske komisije kojom se, uz osam uvjeta, preporučuje kandidatski status za BiH, a s obzirom na ukupnu situaciju u Evropi i svijetu, bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra korakom naprijed. Međutim, kada su u pitanju očekivanja u pravcu ispunjavanja postavljenih uvjeta, Crnadak za portal "Avaza" kaže da je veliki skeptik.

- Mi sada imamo vlast u mandatu, doduše tehničkom, koju čine SNSD, SDA, HDZ i DF koja sve ovo može da usvoji bukvalno za 15 dana, ali oni su pokazali da oni to niti hoće, niti mogu. Ako pogledate pažljivo, uslovi se odnose i na vladavinu prava, borbu protiv korupcije… 

Kako da oni tu prave napredak kada su oni nosioci tih negativnih pojava!? Ili pogledajte dio koji se odnosi na pravosuđe. Niko tu ne želi da napravi nešto dobro za narod i svi čuvaju svoje busije – pojašnjava Crnadak za portal "Avaza"..

Sudeći po preliminarnim rezultatima izbora održanih prije deset dana, SDA, SNSD, HDZ i DF ponovo bi mogle formirati Vijeće ministara.

- Od njih se ne može očekivati da to isporuče jer to njima nije u interesu. Ne vidim nijedan razlog na bazi čega možemo biti optimisti, kako da očekujemo da isti ljudi i iste partije, koje godinama nisu ništa uradile na polju ovih prioriteta, da sada nešto urade – zaključuje Crnadak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.