IZ BRISELA ZA AVAZ

Profesor Alija Kožljak: BiH će u decembru dobiti status kandidata, ubrzava se i NATO put naše zemlje

U kontekstu saradnje EU i NATO-a je i visoki predstavnik nametnuo izmjene izbornog zakona, sve je teklo koordinirano i u cilju podupiranja ovog izvještaja, kaže Kožljak

Kožljak: Kategorično tvrdi da će BiH u decembru i zvanično biti svrstana među zemlje sa statusom kandidata. Avaz

Piše: A. Bajramović

12.10.2022

Preporuka Evropske komisije da BiH dobije kandidatski status pripremljena je ranije, ali je s razlogom saopćena nakon Općih izbora u našoj zemlji, kako na bilo koji način ne bi bila korištena u kampanji i utjecala na birače. Ovo je za portal "Avaza" kazao šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta, profesor Alija Kožljak. 

On se već nekoliko dana nalazi u Briselu, gdje je bio jedan od govornika na forumu posvećenom evropskoj sigurnosti u kontekstu saradnje EU i NATO-a.

- U tom kontekstu je i visoki predstavnik nametnuo izmjene izbornog zakona, sve je teklo koordinirano i u cilju podupiranja ovog izvještaja – kaže Kožljak za portal "Avaza".


Kožljak već mjesecima, uporno i bez dilema, tvrdi da se BiH kreće ka EU i NATO integracijama, pa i sada, za razliku od skeptika koji nakon dugogodišnje pasivnosti ne vjeruju da će bh. vlasti ispuniti postavljene uvjete, kategorično tvrdi da će BiH u decembru i zvanično biti svrstana među zemlje sa statusom kandidata.

- Za razliku od ranijih uslova, sada imamo nekoliko novih momenata. Nije više ni tajna da i EU traži sagovornike i relevantne partnere u BiH za evropski put BiH. Neću sada da prozivam niti jednu političku partiju, ali to će se sigurno odraziti na formiranje vlasti na svim nivoima u BiH. Drugi momenat je da će EU, putem zvaničnika u Briselu, Delegacije EU, ali i posredstvom Visokog predstavnika, do decembra djelovati u BiH.

Neće biti čudo ako Visoki predstavnik u narednom periodu bude nametao neke od ovih odredbi, posebno ovih koje se odnose na uslove BiH za kandidatski status, ali ne samo to. Kad smo pominjali da je ovo prilika za BiH, EU je konačno ubijeđena da jeste i da je ovo njihov interes. Tokom mojih susreta sa europarlamentarcima, ali i na zajedničkoj sesiji sa predstavnicima NATO-a, i jedni i drugi konačno su prihvatili da je ovih godinu dana ključno za BiH. Posebno u kontekstu prijetnji i interesa za zapadni Balkan, tako da će BiH biti prisiljena da iskoristi ovu šansu, ako moram tako da kažem – ističe Kožljak za portal "Avaza".

Dodaje da u istom smjeru ide i NATO, koji je svjestan da BiH ima "ometače", odnosno politike koje se protive članstvu, ali da su zvanične odluke donesene pa će i put BiH ka NATO integracijama biti ubrzan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.