MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Građani zabrinuti zbog brutalnih tučnjava, pucnjave i napade na policajce: Kakva je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini?

I ova politička situacija uzrokuje određenu nestabilnost, nesigurnost kod građana, a izvršiocima krivičnih djela daje sigurnost da se ponašaju lagodnije, kaže Korajlić

Policija ima pune ruke posla. Avaz

E. Ma.

16.10.2022

Proteklu sedmicu obilježilo je više incidenata, od toga dva napada na policijske službenike, pucnjave i brutalni fizički obračuni. U incidentima su stradale dvije osobe i više je povrijeđenih. U noći između subote i nedjelje u dva odvojena incidenta povrijeđena su dva policajca - u Bratuncu i Gradačcu, prenosi BHRT.

- Oko 18:30 sati na području Policijske uprave Gradačac prilikom vršenja mjera i radnji na suzbijanju stavljanja u promet opojnih droga, došlo je do upotrebe oružja i rajavanja jednog policijskog službenika - kazao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona

Hajrudin Mešanović, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona rekao je da je ovo je jedan od najgorih oblika onoga što se može desiti kad stvari krenu po zlu. 


Može se uraditi više na prevenciji i represiji

- Ovo je također nešto što ukazuje da su savremene kriminalne grupe tako opremljene i spremne za vršenje nasilja i nad onima koji predstavljaju državu - kazao je Mešanović.

U incidentima u Sarajevu i Zvorniku stradale su dvije osobe, a povrijeđeni se još oporavljaju.

- Pacijent koga smo operisali u petak uvečer, koji je zadobio teške tjelesne povrede, stabilan je danas. Drugi je na opservaciji sa prelomom lobanje, ali i on je stabilan i van životne opasnosti su - naveo je dr. Branislav, dežurni ljekar JZU Bolnica "Zvornik".

Sve ovo izazvalo je zabrinutost građana. Neki od napadača su odmah uhapšeni, dok za nekima policija i dalje traga. Stručnjaci kažu da, iako sigurnosne službe preduzimaju sve u njihovoj nadležnosti, može se uraditi više na prevenciji i represiji.


Nedžad Korajlić. Avaz

- Ove slučajeve ne možemo baš dovoditi u vezu, ali postoji ozbiljan poremećaj na određenom kriminalnom tržištu. Došlo je do hapšenja određenih osoba i došlo je do poremećaja u snabdijevanju ilegalnim proizvodima, narkoticima - istakao je Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Dodao je da svemu kumuje i aktuelna politička situacija.


Vide da stvari ne funkcionišu

- I ova politička situacija uzrokuje određenu nestabilnost, nesigurnost kod građana, a izvršiocima krivičnih djela daje sigurnost da se ponašaju lagodnije jer vide da stvari ne funkcionišu i da će moći da prođu na drugi način koji nije zakonit - kazao je Korajlić za BHRT.

Stručnjaci ističu da je neophodno sprovesti istraživanje o osjećaju sigurnosti građana, ali i analizu o broju pokrenutih istraga, podignutih optužnica i izrečenih presuda u odnosu na broj krivičnih djela, jer bi se time stekla realna slika o stanju u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.