ALARMANTNO

Nakon nemilih scena na ulicama Sarajeva: Kako zaustaviti navijačke nerede

Potrebna je veća prisutnost sigurnosnih snaga, policije i privatnog osiguranja tokom ovakvih događaja, rekao je Korajlić

Privođenje navijača. Avaz

Alen Bajramovic

6.3.2024

Dvojica povrijeđenih policajaca i najmanje devet privedenih navijača epilog je nedjeljnih nereda na ulicama Sarajeva, koje su izazvali članovi navijačke grupe “Horde zla”.

Njima je potom zabranjen ulazak na stadion Grbavica, tako da nisu mogli prisustvovati derbiju između Željezničara i Sarajeva.

Ova grupa navijača detaljno je pripremila napad, naoružala se palicama i opremila zaštitnim radničkim i motociklističkim kacigama, ali je, umjesto na navijače suparničkog kluba, naišla na specijalce. Tako je MUP Kantona Sarajevo spriječio mnogo teže posljedice.

Više strategija

- Efikasnim djelovanjem pripadnika Uprave policije MUP-a KS spriječeni su neredi većih razmjera, koje je, prema operativnim saznanjima, pripremala ova navijačka grupa uoči i tokom utakmice - saopćeno je iz Uprave policije MUP-a KS.

Policija na mjestu napada. N. Šaljić / Avaz

Postoji nekoliko strategija koje se mogu primijeniti kako bi se spriječili navijački neredi na stadionima i neposredno prije utakmica, kaže profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić.

- Potrebna je veća prisutnost sigurnosnih snaga, policije i privatnog osiguranja tokom ovakvih događaja, jer potencijalne izgrednike to može odvratiti od namjere da čine nerede, a istovremeno osigurava i pretpostavke za brzu reakciju ako do incidenata dođe.

Također, prilikom ulaska na stadion potrebne su temeljite kontrole, kako bi se spriječilo unošenje opasnih predmeta ili oružja, ali i kako bi se identificirali pojedinci koji bi mogli potencijalno uzrokovati probleme - kaže prof. dr. Korajlić.

Korajlić: Saradnja s klubovima i navijačkim grupama. Facebook

Policijske agencije, dodaje, u djelokrugu svoga rada moraju imati i praćenje navijačkih grupa, posebno onih koje su već učestvovale u nasilju.

Jača saradnja

Istovremeno je potrebno raditi na kampanjama koje promoviraju sportsko ponašanje i nenasilno rješavanje sukoba.

- Strožije kazne za prekršaje u ovoj oblasti mogu imati funkciju odvraćanja, a saradnja s klubovima i predstavnicima navijačkih grupa može pomoći u izgradnji povjerenja i pronalaženju konstruktivnih rješenja za sprečavanje nereda. U prevenciji ovakvih događaja svoju ulogu imaju i mediji - ističe Korajlić.

U vrhu liste preporuka je jaka sigurnosna prisutnost.

Kazne za nasilje na terenima

U Kantonu Sarajevo postoji Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, kojim su predviđene i kazne zatvora do pet godina za fizička lica. 

Grupa “Hordi zla” s palicama. Screenshot

Novčane kazne za organizatore su do 10.000 KM, a za fizička lica i do 1.500 maraka. Predviđena je i zabrana prisustvovanja utakmicama.

Napad na policajce

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su saopćili da su nakon navijačkih nereda uhapsili šest osoba zbog napada na policiju. Privedeni su B. H. (23) i M. S. (27), koji su vozili automobile kojima su udareni policajci. 

Ostali privedeni zbog saučesništva u napadu A. B. (33), A. Ć. (33), N. B. (25) i Dž. Dž. (25) su nakon hapšenja pušteni na slobodu. Vozila Peugeot i Renault Megane kojim su povrijeđeni policijski službenici pronađena su u Bratunačkoj ulici, općina Ilidža, te u ulici Franca Lehara, općina Centar Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.