VAŽNE PROMJENE

Vedran Džihić, univerzitetski profesor u Beču, za "Avaz": Vladaju najgori među nama

Bez promjene političkih elita neće biti ni procesa evropskih integracija, kaže on

Džihić: Zapad mora govoriti jednim glasom. Facebook

Piše: Al. Bajramović

17.10.2022

Nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji sasvim je izvjesno da će i BiH dobiti zeleno svjetlo bez ispunjavanja bilo kakvih kriterija, uvjeren je dr. Vedran Džihić, univerzitetski profesor iz Beča, kodirektor Centra za napredne studije (CAS) i viši saradnik Centra za transatlantske odnose Univerziteta “Johns Hopkins” u Vašingtonu.


Simbolička poruka

Dodaje da status kandidata ne znači mnogo, jer pojedine zemlje su, i nakon što su ga dobile, godinama čekale pregovore, ali je to važna simbolička poruka.

Bez suštinskog resetiranja bh. politika, ali i EU i njenog pristupa proširenju, perspektiva EU integracija će ostati samo iluzija.

- Zapad mora u BiH govoriti jednim glasom, koristiti svaki instrument koji stoji na raspolaganju, zajednički, ciljano, pametno i eficijentno. Podijeljenost Zapada po pitanju odluka visokog predstavnika pokazuje da je još udaljen od zajedničke pozicije i energične politike prema BiH. Suština je na kraju u BiH - da li ćemo pronaći političku volju da se krene u ozbiljne reforme ili ćemo politički životariti u ovom međuprostoru između EU i budućnosti bez perspektiva - kaže Džihić.

Dodaje da neki političari žele sve, samo ne EU perspektivu.

- Oni bi mogli dovijeka bitisati u ovakvoj BiH. Bez promjene političkih elita neće biti ni procesa evropskih integracija - ističe Džihić.


Izborne krađe

Komentirajući izbore u BiH, naš sagovornik kaže da je i ova kampanja pokazala jaz između stvarnog, sumornog života i obećanja, ali nacionalističke narative o ugroženosti naroda s jedne, a s druge strane činjenicu da većina građana živi užasno loše.

- Očigledno se određeni broj glasova bukvalno kupi ili se dese izborne krađe i manipulacije. U svakom slučaju, etnonacionalistički karteli drže zemlju zarobljenu, a njene građane kao taoce ličnih interesa. I permanentno nameću veoma difuznu etnonacionalnu maglu kao jedini modus operandi ove države. Rezultati takvih politika su vidljivi. Živimo nikad gore, a nama vladaju najgori među nama - ističe profesor Vedran Džihić.

Brisani prostor

Prilika da BiH, nakon početka ruske agresije na Ukrajinu i globalne krize, riješi vlastite sigurnosne probleme, za sada se propušta, potvrđuje Džihić te dodaje da je NATO spreman intervenirati.

- BiH ne smije ostati na tom brisanom prostoru te postati kolateralna šteta i nova zona nestabilnosti u Evropi - zaključuje Džihić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.