SKY MAFIJA

Koga je "ošmekao" Elvis Keljmendi?

Da bi se spasio pritvora, odlučio reći imena svih saradnika iz BiH i regiona

Piše: M. Aš.

17.10.2022

Objavljujemo shemu: Keljmendi nabrojao s kim je radio te otkrio kako je droga ulazila u BiH. Avaz

Narkopodzemlje je ovih dana u strahu od novih hapšenja koja su povezana sa Sky aplikacijom. Tužilaštvo BiH, nakon iskaza narkodilera Elvisa Keljmendija, koji je pristao na saradnju s tužiocima, već uveliko slaže mozaik i priprema nove aktivnosti.


Kućni pritvor

Keljmendi je, kako smo ranije objavili, odlučio propjevati kako bi se spasio pritvora, ali i teškog sudskog procesa. On je pušten iz Vojkovića da se brani sa slobode, uz mjere zabrane, tačnije zabranu napuštanja mjesta prebivališta (kućni pritvor).

U zamjenu za slobodu, Keljmendi je u tri navrata tužiocima dao imena osoba s kojima je radio, i to ne samo iz krim-miljea nego i iz policije i bh. pravosuđa.

To je i jedan od razloga zašto su pojedinci u panici, prije svega u policijskim agencijama. Mnogi se pripadnici policije sada interesiraju za njegov iskaz, kako bi vidjeli o čemu je govorio.

Međutim, Keljmendi je, prije svega, "ošmekao" svoje saradnike, uhapšenog Ajlina Ahmića i Anela Sejfovića. Njima je prije tri dana produžen pritvor za još tri mjeseca, što je „Avaz“ i najavio. Nakon njegovog iskaza uhapšen je i Adi Nukić, također član ove grupe.


Keljmendi: "Ošmekao" svoje saradnike. Facebook

Otkrio je Keljmendi i imena ostalih saradnika. Od Aleksandra Nikolića, s kojim je putem Sky aplikacije dogovarao poslove, do Mirze Gačanina, preko kojeg su uvozili kokain iz Nizozemske u BiH.

Dao je i imena osoba iz policijskih i sudsko-tužilačkih struktura. Od OSA-e, SIPA-e, do Tužilaštva BiH. Bez zaštite, Keljmendijeva grupa nije mogla uvoziti drogu i prodavati je. Određene količine su čak stizale na parking jednog poznatog hotela.

Ovo je, između ostalog, nedavno u Sudu na ročištu spomenuo i tužilac Džermin Pašić.

On je kazao da su u istrazi došli do saznanja koja su ih frapirala, kao što je povezanost pojedinih osoba iz pravosudnih institucija i policije, a koje su članove ove kriminalne grupe obavještavale o istrazi.

Tužilaštvo BiH Keljmendija, Ahmića i Sejfovića, koji su koristili Sky aplikaciju, sumnjiči za uvoz i prodaju heroina, kokaina, spida i marihuane iz Albanije, Turske, Nizozemske i Crne Gore. U pitanju su kilogrami, a na uvozu i prodaji zaradili su milione. Za isto se tereti i Nukić.

Članovi ove grupe, o čemu je pričao su i Dragan Gajić i Vlatko Blažević, koji su također imali Sky aplikaciju.

Tužilaštvo ima i imena osoba iz Crne Gore koje su sarađivale s Keljmendijem.


Imao zaštitu

Za sada se zbog same istrage taje imena osoba iz pravosuđa i policije koje su sarađivale s ovom grupom. Keljmendi je, ustvari, Tužilaštvu samo potvrdio ono što su već skoro pa znali - da su članove ove grupe štitili pojedinci iz pravosuđa, a da su zauzvrat ti pojedinci imali velike novčane benefite.

No, kako se Sky aplikacija sve više raspakuje tako je sve više umiješanih policajaca i nosilaca pravosudnih funkcija.

Padaju policajci, uhapšen sudija, na radaru tužioci

Tužilaštvo BiH je do sada „ulovilo“ desetine policajaca koji su sarađivali s narkomafijom.

Klupko se počelo odmotavati u akciji “Transporter”, odnosno hapšenjem Bojana Cvijetića, savjetnika Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH, koji je kod sebe imao i povjerljive podatke OSA-e.

Potom je uhapšen policijski službenik MUP-a HNK Miroslav Čalija, koji se sumnjiči da je saradnik Milana Matkovića iz Trebinja.

Uhapšen je i Mladen Milanović, pripadnik MUP-a Republike Srpske, koji je član Cvijetićeve grupe.

Nedugo zatim, nakon dešifriranja aplikacije Sky uhapšen je i granični policajac Vladan Kovačević. Nedavno su lišeni slobode i pripadnik Granične policije Miloš Lukajić, kao i šef OSA-e u Banjoj Luci Robert Radonjić zbog sumnje da je kriminalcima odavao tajne. Osim njega, uhapšen je i Nedeljko Lubura, glavni inspektor MUP-a Republike Srpske.

Zbog veza s kriminalcima i trgovine narkoticima pohapšeni su i pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH Miloš Nikolić i Miloš Popovac, rečeno je "Avazu".

Nedavno je uhapšen i granični policajac Šaban Kudo, koji se sumnjiči da je pomogao osumnjičenima u akciji “Golub”. Radi se o grupi Blaženka Raševića, koji je, također, švercovao narkotike.

Prije tri mjeseca je hapšen i sudija iz Bijeljine Jovan Savić, koji je kriminalcima dojavljivao informacije.

Posljednji u nizu su Fahrudin Gačanović, bivši pripadnik SIPA-e i aktuelni pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te Adis Prašović, viši krim-inspektor MUP-a KS.

Bonus video: Pogledajte izvođenje uhapšenih Keljmendija, Ahmića i Sejfovića iz prostorija MUP-a KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.