SJEDIŠTE U SARAJEVU

Istražitelji u prostorijama RCC-a: Sumnja se u namještanje tendera

Provjerava se da li je kršenjem procedura javnih nabavki roba i usluga i eventualnom korupcijom tokom prošle i ove godine zloupotrijebljeno nekoliko stotina hiljada eura

Bregu: Istraga OLAF-a otvorena u martu ove godine. Fena

E. Ć.

21.10.2022

Istražitelji Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF) ušli su prošle sedmice u prostorije Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu, u sklopu istrage navodnog namještanja tendera i sumnji u druge nepravilnosti u radu izvršnog organa ove međunarodne organizacije, pišu Vijesti.

Navodno se istragom OLAF-a, koja je otvorena u martu ove godine, provjerava da li je kršenjem procedura javnih nabavki roba i usluga i eventualnom korupcijom tokom prošle i ove godine zloupotrijebljeno nekoliko stotina hiljada eura.


Sporna tenderska odluka

U jednom od spornih tendera za konsultantske usluge, navodno je iz menadžmenta sekretarijata RCC - na čijem je čelu od januara 2019. godine bivša albanska političarka Majlinda Bregu - naloženo da se ugovor dodijeli kompaniji iz Albanije koja nije prošla rangiranje interne komisije, a ne jednoj od dvije firme iz drugih država regiona koje su ispunjavale uslove.

Navodno se ispituje i pravilnost još nekoliko tendera, uključujući za organizaciju konferencija u regionu, kao i nabavku roba i usluga. Navodno je pod lupom istražitelja OLAF-a i dodjela grantova.

- Stiče se utisak da su na mnogim tenderima neopravdano favorizovane firme, organizacije i konsultanti iz Albanije - rekao je "Vijestima" diplomatski izvor koji je želio da ostane anoniman da bi mogao otvoreno da komentariše.

Jedan od diplomatskih izvora rekao je da OLAF vrši pretres i izuzimanje dokumentacije, računara i telefona zaposlenih u Sekretarijatu, uključujući i međusobne komunikacije elektronskom poštom.


Istraživanje korupcije i prevara

Inače, OLAF je nadležan da istražuje prevaru, korupciju i druga djela koja pogađaju finansijske interese Evropske unije, a tiču se trošenja novca poreskih obveznika EU, uključujući i vanjsku pomoć, kao i sumnje u ozbiljne zloupotrebe zaposlenih u EU i njenim institucijama.

- Nakon završetka istrage, OLAF preporučuje institucijama i nacionalnim vlastima kako da postupe: to obično obuhvata pokretanje krivičnih istraga, povraćaj novca i druge disciplinske i administrativne mjere. On potom prati kako se ove preporuke primjenjuju - piše na sajtu OLAF-a.

Iz OLAF-a i RCC-a nije bilo odgovora na pitanja "Vijesti", a nije odgovorila ni Bregu na pitanja u vezi sa navodnim nepravilnostima i istragom.

Podsjetimo, RCC je organizacija nastala iz Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu 2008. godine, sa proklamovanim ciljem da usmjerava, prati i podržava saradnju u Jugoistočnoj Evropi, čija je svrha unaprjeđenje evropskih i evroatlantskih integracija regiona.

- RCC radi na razvijanju i održavanju političke klime dijaloga, pomirenja, tolerancije i otvorenosti za saradnju, u pogledu omogućavanja primjene programa regionalnog karaktera čiji je cilj ekonomski i socijalni razvoj na korist građana regiona - stoji u statutu RCC.

RCC je najpoznatiji po doprinosu pri ukidanju međusobnog rominga u mobilnoj telefoniji zemalja zapadnog Balkana. Prije Bregu, generalni sekretari RCC bili su hrvatski diplomata Hido Bišćević i srpski političar i diplomata Goran Svilanović.


Generalni sekretar RCC odgovoran za novac

Inače, generalni sekretar RCC je odgovoran za trošenje novca ove organizacije, koju velikim dijelom finansira Evropska unija, pored članica i donatora.

- Generalni sekretar obezbjeđuje i odgovoran je za pravilnu upotrebu budžeta Sekretarijata u skladu sa administrativnim i procedurama finansijskog upravljanja kojima se reguliše budžet Sekretarijata, uključujući nezavisnu reviziju, kao što je predviđeno Priručnikom za finansijsko upravljanje koji je odobrio Bord RCC - navodi se u statutu RCC.

Trogodišnji mandat Bregu istekao je 1. januara ove godine i ona obavlja tu funkciju do izbora novog generalnog sekretara, prenose Vijesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.