CENTRALNA HUTBA U ŽEPI

U džamijama proučena hatma-dova pred dušu rahmetli prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića

Čovjek je čovjekom, prema Božijem redu stvari, po tome što se sjeća i pamti, po tome što se podsjeća na ono što je zaboravio, ukazao je muftija Pitić

A. O. / Mina

21.10.2022

Održana hutba u Žepi - Avaz
Održana hutba u Žepi - Avaz
Održana hutba u Žepi - Avaz
Održana hutba u Žepi - Avaz
Održana hutba u Žepi - Avaz
+1

U svim džamijama Muftijstva goraždanskog danas je proučena tradicionalna hatma-dova pred dušu rahmetli prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, dok je centralnu hutbu u džamiji "Mehmed-ef. Hajrić" u Žepi kazivao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Muftija Pitić je ovom prilikom ukazao na važnost podsjećanja na naše prethodnike, njihovu borbu i misiju koju su povjerili nama u emanet.

- Neka je smirena duša našeg predsjednika, naših šehida Mehmeda Hajrića, Avde Palića i svih saboraca koji su u teškim vremenima bili na zadatku na kojem su dali svoje živote i koje su posvetili Bogu. Prošlo je 19 godina otkako je preselio rahmetli predsjednik. Čovjek je čovjekom, prema Božijem redu stvari, po tome što se sjeća i pamti, po tome što se podsjeća na ono što je zaboravio - ukazao je muftija Pitić.

On je podsjetio kako čovjek dolaskom na ovaj svijet dobija svoj oblik u koji se useli njegova duša, nakon čega treba da ispuni obećanje dato Bogu, da će samo Njemu pokoran biti.


Ističući da je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović bio protiv svake vrste kulta ličnosti, muftija Pitić je ocijenio kako se mi danas ne prisjećamo godišnjice njegovog preseljenja, nego se podsjećamo na nešto što je ostalo kao vrijednost našeg naroda, jer ovaj narod baštini istinske vrijednosti.

- Kada se sjećamo vrijednosti, nećemo dozvoliti da važan kamen u našoj kući zvanoj Bosna i Hercegovina bude izmaknut i da ne bude ugrađen u tu našu kuću. Ima onih koji bi da tog kamena, pa i kuće nema, a mi kojima je do nas i naših vrijednosti i kada ih ne znamo iskazati i opisati, mi ih osjećamo, živimo i znamo šta su - kazao je muftija Pitić.

Govoreći o liku i djelu Alije Izetbegovića, kazao je da on predstavlja simbol borbe za slobodu, kako svoje osobne, tako i slobodu vlastitog naroda.


- Ne može se biti pravim vjernikom bez slobode. Onaj koji nije slobodan, nije dužan ni džumu obaviti. Naša unutrašnja borba je moguća u pokornosti dragom Bogu, jer ko Njemu nije pokoran, taj nije ni slobodan. Od Alije smo učili da slobodom počinje naše dostojanstvo, ljudskost i naša vjera. S ponosom se sjećamo njega i njegovih saboraca u uvjetima kada je cijeli svijet nametnuo embargo kako se ne bismo mogli braniti i to nikad ne smijemo zaboraviti - kazao je muftija Pitić.

Poručio je da je naše sjećanje na Aliju Izetbegovića, Gazi Husrev-bega, alime Sulejmana Kemuru, Džemaludina Čauševića i Mahmuda Traljića, upravo naša svijest o nama samima.

- Moramo biti veliki na način da ne zaboravljamo ono dobro koje nam je od predaka ostalo. Nema niko ni pravo ni mandat da to zajedničko dobro zadržava za sebe. Ljudi koji cijene dobro ostavljeno prije nas, na tome grade svoj život i to istinski čuvaju. Alija nam je u emanet ostavio Bosnu u međunarodno priznatim granicama, članicu Ujedinjenih naroda (UN), a jesmo li je uspjeli izgraditi onako kako smo to željeli, pitanje je za sve nas - zaključio je muftija Pitić. 


Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.