AVAZ NA LICU MJESTA

Završeni protesti ispred OHR-a, građani pjevali patriotske pjesme

Neformalna grupa građana su na društvenim mrežama su poručili ili povlačenje odluka ili smjena visokog predstavnika

Piše: E. D. A.

24.10.2022

Završeni su protesti neformalne grupe ispred zgrade OHR-a zbog odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o izmjenama Izbornog zakona BiH.

19:05 - Saobraćaj je nakon što su završeni protesti odblokiran.

19:00 - Građani su završili proteste uz patriotske pjesme. 

17:45 - Mujo Aganović, predsjednik RVI paraplegičara FBiH se obratio okupljenim građanima.

Poručio je kako se zaboravlja da su ugrožena prava bošnjačkog i srpskog naroda u onim općinama gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo. Naveo je kako policija u Sarajevu ima obilježje države, a policija u Livanjskom kantonu nema niti jednog obilježja Bosne i Hercegovine.

Građani ispred zgrade OHR-a - Avaz
Građani ispred zgrade OHR-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Građani ispred zgrade OHR-a - Avaz
+4

16:55 - Saobraćaj je obustavljen, te su građani prešli s trotoara na cestu. Ispred zgrade OHR-a postavljene su ograde.

16:43 - Jedna građanka koja je došla na proteste je izgubila svijest. Okupljeni građani su joj brzo pritekli u pomoć, kao i ljekarska ekipa koja je na licu mjesta.


Građanka izgubila svijest ispred zgrade OHR-a. E. Abaz

16:30 - Prvi građani se već skupljaju ispred OHR-a, a na licu mjesta su policijski službenici koji osiguravaju da ne dođe do nereda.

Neformalna grupa građana su na društvenim mrežama su poručili ili povlačenje odluka ili smjena Šmita. U obrazloženju organiziranja protesta naveli su da će od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita zahtijevati da primi građane i organizatore na sastanak.


Trenutno ispred zgrade OHR-a - Avaz
Trenutno ispred zgrade OHR-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Poruku visokom predstavniku poslao je i Sarajlija Ramiz Balić.

- Još od prošlih protesta, stvari idu u lošem pravcu. Ovim protestima želimo dati do znanja Viskom predstavniku Šmitu da se samo radi o obmanama i visokom kriminalu i da to neće moći proći zato što su građani veoma dobro svjesni situacije i borit ćemo se svim silama.

Kada pogledate novija dešavanja, sve su to jednostrane odluke bez saglasnosti, dogovora; mi imamo političke partije koje su na vlasti već dugi niz godina, a ta rješenja njihova očito idu na ruku agresorskim snagama, koje su 90-ih godina pokušale ovu državu da raspadnu i raskoče da jedan narod nestane. Ako sve ovo zaživi, dakle ono što je uradio Viski predstavnik Šmit, to će biti jedan diplomatski genocid nad narodom Bosne i Hercegovine, a to su Bošnjaci-muslimani. Sve je vrlo jasno - poručio je Balić.

Hodžić: Ne sviđa mu se Šmitovo rješenje. N. Ćorović

Salih Hodžić, iz Željeznog Polja također je došao na proteste.

- Glavni razlog naše posjete jeste rješenje koje gospodin Šmit nama namaće. Moja kratka poruka za gospodina Šmita, jeste ona kao što je rekao gospodin Željko Komšić (DF) da on samo radi zato što su Bošnjaci većina u BiH, dakle muslimani, jer je to antisilamski, sve treba promijeniti - kazao je Hodžić.

Balić: Još od prošlih protesta, stvari idu u lošem pravcu. N. Ćorović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.