ODRŽANA SJEDNICA

VSTV smijenio glavnog tužioca RS Mahmuta Švraku

Vijeće je za vršioca dužnosti glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS izabralo Miodraga Bajića

Članovi VSTV-a na ranije održanoj sjednici. AVAZ

A. O.

25.10.2022

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) je na sjednici održanoj 20. oktobra ove godine, razmatralo i usvojilo žalbu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, te preinačilo odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce od 25. avgusta ove godine u pogledu izrečene disciplinske mjere, na način da je tuženom Švraka Mahmutu, glavnom tužiocu Republičkog javnog tužilaštva RS, za radnje detaljno opisane pod tačkama a) i b) izreke odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH za tužioce, za počinjenje disciplinske prekršaje iz člana 57. tačke 8. i 17. Zakona o VSTV-u BiH, izrečena disciplinska mjera: Premještanje sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS.

Kako se navodi u saopćenju VSTV-a, u predmetnom postupku, Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH za tužioce, odlučujući o žalbi tuženog, preinačila je Odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH za tužioce u pogledu izrečene disciplinske mjere, na način da je tuženom Švraka Mahmutu, glavnom tužiocu Republičkog javnog tužilaštva RS, za navedene radnje i počinjene disciplinske prekršaje, izrekla disciplinsku mjeru smanjenja plaće za 30 posto na period od šest mjeseci.


Propustio pokretanje postupka

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH za tužioce, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom je tačkom a) utvrđena disciplinska odgovornost tuženog zato što je propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18.12.2014. godine, kojim VSTV BiH "zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a" te propustio poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinio disciplinske prekršaje "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća" Zakona o VSTV-u BiH.

Navedene odluke tuženi je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog javnog tužilaštva RS, te propustio postupiti u skladu sa zaključkom Vijeća od 17.07.2019. godine, kojim "se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH", iako je u donošenju navedenog zaključka učestvovao lično kao član Vijeća, čime je počinio disciplinske prekršaje "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća" Zakona o VSTV-u BiH.


Mahmut Švraka. ARHIV AVAZA

Disciplinska mjera

Tuženom za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba Zakona o VSTV-u BiH, izrečena je disciplinska mjera: Premještanje sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS.

Odluka Vijeća je konačna.

Vijeće je za vršioca dužnosti glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS izabralo Miodraga Bajića, koji će tu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.