RESPIRATORSKA MAFIJA

Da li je Solak poslušao savjet sudije Perića: Odustao od svjedočenja

Zanimljivo je da je čak i predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić upozorio Solaka

Fahrudin Solak prilikom dolaska na Sud BiH. AVAZ

S. S. / Raport.ba

25.10.2022

Suđenje u aferi Respiratori odgođeno je i neće se održati sutra, a kako Raport nezvanično saznaje, Solak odustao od svjedočenja.

Solak je na prošlom ročištu kazao da želi svjedočiti kako bi rekao "istinu" i ispričao kako je tekao proces nabavke 100 kineskih respiratora po nalogu Vlade FBiH. Ipak, očito je pod pritiskom advokata Solak odustao od svjedočenja. Navodno više nije toliko siguran u ono što je htio kazati, a postoji strah da bi se dodatno opteretio, piše Raport.

Tražili odgodu

Zbog toga su njegovi advokati zatražili odgodu, jer termin moraju iskoristi na drugi način. Potrebno im je vrijeme da pripreme druge dokaze. Zanimljivo je da je čak i predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić upozorio Solaka.

- To je pravo optuženog, ali morate znati da ćete biti podvrgavani pitanjima koja neće ići Vama u korist. Trebalo bi dobro razmisliti hoće li to biti u Vašem interesu. To je jedna vrsta rizika - upozorio je Perić Solaka.

"Nemam šta da krijem"

Solak je odgovorio da on nema šta da krije i da želi da kaže kako se puno radilo tokom pandemije. Istakao je da se sjeća puno više sad nego kada je davao iskaz u Tužilaštvu BiH kada je priveden zbog sumnje u kriminalnu nabavku malina-respiratora.

Inače, on je u vrijeme pandemije i sumnjive nabavke malina respiratora bio direktor Federalne uprave civilne zaštite. Preko nje je Vlada FBiH nabavljala respiratore, a FUCZ je izabrao firmu Fikreta Hodžića "Srebrena malina". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.