AFERA "RESPIRATORI"

Video iz sudnice / Tužilaštvo tražilo veće kazne za osuđene i osuđujuću presudu za Miličević, odbrana tražila oslobađujuću

Od optuženih Vijeću se jedino obratio Fahrudin Solak koji je rekao da bi i ako bi se danas desila slična situacija, opet isto uradio.

Sa današnjeg ročišta. Avaz

2.11.2023

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude u oslobađajućem dijelu Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa, dok su odbrane zatražile ukidanje presude u osuđujućem dijelu, oglašavanje Suda nenadležnim ili otvaranje pretresa pred Apelacionim vijećem Državnog suda, piše Detektor.

Istom presudom je bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Tužilac Džermin Pašić je na današnjem ročištu zatražio od Apelacionog vijeća Suda BiH da se Novaliću, Solaku i Hodžiću izrekne strožija kazna, te da se za oslobađajući dio zajedno s Jelkom Miličević proglase krivim.

Odbrane Novalića, Solaka i Hodžića su detaljno obrazložile zašto smatraju da im se treba izreći oslobađajuća presuda. Odbrane su također predložile da se Sud proglasi nenadležnim kao i da se presuda ukine i da se postupak ponovo vodi.

Od optuženih Vijeću se jedino obratio Fahrudin Solak koji je rekao da bi i ako bi se danas desila slična situacija, opet isto uradio.

Podsjećamo, početkom aprila Sud BiH je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.