STAVOVI

Vehid Šehić, bivši član CIK-a: Ko je kriv za objavu pogrešnih rezultata

Tu je velika odgovornost direktora Glavnog centra za brojanje, glavnog kontrolora, niko nije amnestiran

Šehić: Ko je šta štampao. Avaz

Piše: Al. Bajramović

30.10.2022

Veoma je važno što je CIKBiH okončao zakonsku proceduru i objavio utvrđene preliminarne rezultate izbora, čime je počeo teći rok za prigovore svih nezadovoljnih političkih subjekata, ali se mora utvrditi odgovornost svih učesnika u izbornom procesu i drastično sankcionirati sve učesnike u krađama i manipulacijama.


Kazniti odbore

Ovo je za “Avaz” kazao predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik CIK-a Vehid Šehić.

- Nezadovoljnih političkih subjekata uvijek će biti, ali svi moraju shvatiti da je zadatak CIK-a BiH da štiti integritet i kredibilitet građana, birača u BiH, kako bi izborna volja utvrđena na izborima stvarno odgovarala onome što građani žele, a ne da bude predmet teorija zavjera - kaže Šehić.

Ističe da većina političkih stranaka krši Izborni zakon, jer to, prema njihovom nalogu, na različite načine čine neodgovorni članovi biračkih odbora. Na opasku da nam svaki izbori završe s nizom primjedbi i dokaza o krađama, ali da na konačni rezultat to očigledno ne utječe, Šehić podsjeća da je zakonom propisano da se izbori mogu poništiti samo ako utvrđene nepravilnosti mogu utjecati na konačne rezultate.

- U ovom slučaju imamo i glasačkih listića koje je neka štamparija štampala u mnogo većem broju od otkrivenog, ali uvijek se gleda da li to može utjecati na konačan rezultat. CIK je, i pored nepravilnosti, donio odluku, ali sljedeći njegov potez treba biti da rigorozno kazni sve članove biračkih odbora koji su učestvovali u tome, po meni, minimalnom kaznom od 3.000 do 5.000 KM. Da tamo gdje postoji osnov sumnje u krivično djelo obavijesti tužilaštvo jer to je jedini način da se stvori koliko-toliko drugačiji ambijent za sljedeće izbore - ističe Šehić.


Sve znali

Greška s objavom rezultata za potpredsjednika RS, koliko je njemu poznato, nikad se nije desila.

- Tu je velika odgovornost direktora Glavnog centra za brojanje, glavnog kontrolora, koji izvještaje dostavljaju CIK-u. Prije bilo kakve odluke treba dobro provjeriti sve navode. Sve govori da se mnogo toga mora mijenjati, da svako mora prihvatiti svoj dio odgovornosti za sve što se dešavalo – od biračke administracije i biračkih odbora do najvišeg nivoa, niko nije amnestiran - smatra Šehić.

Uvesti skenere

Šehić dodaje da se u Izbornom zakonu moraju propisati i kazne za političke subjekte i za odgovorne osobe u njima te da sankcija bude i zabrana učešća u izbornom procesu.

- Ovakve situacije imat ćemo i dalje dok se ne uvedu elektronska identifikacija birača i skeneri kojima će se skenirati svaki glasački listić i automatski utvrditi rezultate izbora. Sljedeće izbore ne treba održati ako se nove tehnologije ne uvedu u izborni proces - dodaje Šehić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.