BLOKADA IZBORA

Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom": Vlast je neodgovorna

Po sili zakona, Vijeće ministara mora osigurati sredstva. Izabrani zvaničnici imaju imunitet na koji se uvijek mogu pozvati, kaže Šehić

Šehić: Previše je blokada u našem sistemu. Agencije

Piše: N. Ajnadžić

29.5.2022

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” i bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, poručio je da je obaveza Vijeća ministara BiH da odobri sredstva za organiziranje izbora.

Šehić tvrdi da, po sili zakona, oni moraju osigurati sredstva.


Zakon jasan

- Ne interesira CIK iz kojih sredstava i na koji način će se osigurati, to je obaveza države. Dosadašnje neosiguravanje sredstava dovodi u pitanje rad CIK-a u skladu s provedbenim aktima, jer on mora poduzimati određene mjere. To je uobičajena praksa od 2002. godine jer postojeći kapacitet CIK-a ne omogućuje da to uradi efikasno i brzo, kako zakon to nalaže - kazao je Šehić.

Dodao je da živimo u državi u kojoj imamo političare koji su apsolutno neodgovorni te da ne zna zašto se blokira odvajanje finansija ako predsjedavajući Vijeća ministara (Zoran Tegeltija) jasno kaže da ona postoje.

- I mi znamo da sredstva postoje, odjednom to sada nije u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH. Kad se to tumači, ova sredstva ne idu za finansiranje CIK-a kao institucije BiH, već za organizaciju i održavanje izbora 2. oktobra - istakao je Šehić.


Imaju imunitet

O tome ima li Tužilaštvo BiH osnova da se uključi u kršenje Izbornog zakona zbog probijanja roka za osiguranje novca, Šehić je rekao da to ne može sa sigurnošću tvrditi.

- Ali Tužilaštvo, po saznanjima, može otvoriti predmet, to nije krivična prijava, nije ni istraga, nego informacija o ovim stvarima. Također, morate znati da izabrani zvaničnici imaju imunitet, ministri imaju imunitet na koji se uvijek mogu pozvati, a zna se kako se skida imunitet u našim državnim tijelima. I tu se može blokirati, kao što se blokiraju i mnoge druge stvari - kazao je Šehić.

Odgovorni političari

Novac za izbore, kaže Šehić, mora biti posebna stavka u budžetu, ne treba čekati usvajanje budžeta te dodaje da se ne može dozvoliti da budžet zamijeni odluka o privremenom finansiranju.

- Nadam se da ćemo, u neko dogledno vrijeme, imati političare koji će biti odgovorni prema Ustavu i zakonu, a posebno prema građanima BiH - istakao je Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.