HUMANOST

Svojim donacijama dio su sretnog odrastanja djece: Stotine kumova pomažu rad SOS Dječijeg sela

Mi im tokom godine šaljemo pisma, novosti iz porodica kako bi vidjeli koliko njihova podrška čini promjene mogućima

SOS Dječija sela u BiH: Toplina doma (Foto: SOS Dječija. SOS Dječija sela u BiH

Piše: A. Kukić

6.11.2022

Već 25 godina organizacija SOS Dječija sela djeluje u BiH i pruža toplo porodično okruženje stotinama djece. Osim toga, djeci su pruženi ljubav i osjećaj pripadnosti, što im otvara vrata ka boljoj budućnosti. Međutim, sve to ne bi bilo moguće bez podrške dobrih ljudi.


Mjesečne donacije

U toku je akcija „Postani kum ili kuma“, što je bio povod za razgovor s Anom Čabarkapom, PR-om ove organizacije. Kako nam je objasnila, kumstvo predstavlja kontinuirani vid mjesečnog doniranja.

- Kum ili kuma sami biraju iznos koji žele donirati, kao i koliko dugo žele biti kumovi. Ukoliko iz nekog razloga žele prekinuti kumstvo, u svakom trenutku to mogu učiniti, nisu obavezani zakonskom ili bilo kojom drugom regulativom. Dovoljno je da imaju želju da pomognu drugima i da doniraju iznos koji mogu i žele - kaže Čabarkapa.


Čabarkapa: Iskreno prijateljstvo. Screenshot / N1

Stotine kumova podržavaju rad SOS Dječijih sela u BiH, a neki od njih su kumovi više decenija. Zanimalo nas je da li kumovi imaju pravo viđati djecu.


Pravo viđanja

- Djeca koja odrastaju u SOS Dječijim selima, kao i svi njihovi vršnjaci imaju svoj svakodnevni porodični život i rutine, provode vrijeme sa SOS roditeljima, ostalim članovima svoje porodice i prijateljima. S kumovima održavamo kontakte putem pisama, telefonskih poziva, mailova i uvijek smo dostupni za razgovor i svaki upit, a često nam i oni sami šalju pisma, svoje priče - pojašnjava Čabarkapa.

Iako nemaju priliku provoditi vrijeme s njima, svojim donacijama dijelom su njihovog sretnog odrastanja i dio su njihove budućnosti zauvijek. Novci koje kumovi doniraju najdirektnija su podrška za 31 porodicu i koriste se isključivo za pokrivanje tekućih troškova.

- Svojim donacijama kumovi nam pomažu da djeci pružimo sve što je potrebno za sigurno i sretno odrastanje. Kada djeci pružite ljubav, oni tu istu ljubav sutra znaju pružiti drugome - zaključuje Čabarkapa.

Uspješni ljudi

Dugogodišnja kuma SOS Dječijih sela u BiH je i Lejla Turčilo, koja je za „Avaz“ rekla da je ponosna na to što je kuma djeci koja će sutra imati priliku postati uspješni ljudi.

- Odrastala sam u porodici punoj ljubavi, topline, porodici koja je pružala sigurno okruženje i u kojoj sam mogla bezbrižno da se igram. Upravo su takve i porodice iz SOS Dječijih sela u BiH kojima sam kuma. Mislim da je za svako dijete ključno da odrasta u porodici koja nudi ljubav i toplinu i takva djeca imat će i sretne uspomene i priliku da sutra postanu uspješni ljudi - kazala je Turčilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.