PROGNOZE

Meteorolog Bakir Krajinović za "Avaz": Miholjsko ljeto odlazi, možda bude i koja pahulja

Nakon lijepog perioda vremenske prilike koje će narednih nekoliko dana biti u BiH više će ličiti onim uobičajenim novembarskim

Krajinović: Slijedi kišni period. Screenshot / Ilustracija

Piše: A. Kukić

4.11.2022

Miholjsko ljeto se u našoj zemlji zadržalo sve do početka novembra, čime su srušeni temperaturni rekordi za ovaj period godine. Ulice su ovih dana preplavljene stanovnicima i turistima, a u baštama kafića se tražila stolica više.

Više oblaka

Ipak, prema prognozama meteorologa, miholjsko ljeto i lijepo vrijeme ostaju iza nas, a u narednim danima nas očekuje prava kišna jesen.

Kako za „Avaz“ kaže Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kraj sedmice nam donosi promjenu vremena i padavine, čemu će se posebno obradovati poljoprivrednici.

- Miholjsko ljeto je završilo iako je bilo duže nego uobičajeno. Nakon 20 lijepih i sunčanih dana vremenske prilike koje će narednih nekoliko dana biti u BiH više će ličiti onim uobičajenim novembarskim, s obzirom na to da se očekuje više oblaka uz padavine - kaže Krajinović.

Pitali smo ga možemo li u novembru očekivati prvi snijeg.

- Ono što se može desiti jeste da u narednih nekoliko dana sa svakom kišom na planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine padne poneka pahulja snijega. Međutim, one ozbiljne snježne padavine naši prognozni modeli ne vide u narednih 15 dana - ističe Krajinović.

Prognozni modeli

Ipak, dodaje kako u svakom slučaju moramo biti spremni, s obzirom na to da je novembar, te očekivati snijeg, jer su naši klimatski uvjeti takvi da i u novembru, kao i decembru, imamo zavidnu visinu snježnog pokrivača.

- Na vrhovima planina se može desiti pokoja pahulja uz padavine koje imamo, a to je prvenstveno susnježica - zaključuje Krajinović.

Niske temperature

U odnosu na protekli period temperature zraka će biti dosta niže.

- Dnevne temperature će se kretati do 20 Celzijevih stepeni u Hercegovini i do 15 u Bosni. Jutra će biti hladnija i svježa, s temperaturama između 1 i 5 Celzijevih stepeni u Bosni i oko 7 stepeni u Hercegovini - govori Krajinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.