ZNAČAJNA PROMJENA

Meteorolog Krajinović za "Avaz": Nakon najtoplije zime, februara, marta i nikad toplijih desetak dana aprila, vraćamo se u zimsku opremu

Iako je najavljujemo sve ljude će iznenaditi ta velika promjena vremena, jer danas je 103. dan u godini, a skoro 90 dana je bilo natprosječno toplo

Krajinović: Aprilski rekordi. N. Šaljić / Avaz - N1

Alen Bajramovic

13.4.2024

Stanovnici BiH još nekoliko dana mogu uživati u lijepom, sunčanom i natprosječno toplom vremenu, ali svi koji su kape, džempere i zimske gume izbacili iz upotrebe shvatit će da su pogriješili. Prema riječima meteorologa Hidrometeorološkog zavoda FBiH Bakira Krajinovića zima se vraća i osjetit će je svi, ne samo rizične grupe stanovništva, nakon što temperature sa sadašnjih 25 do 31 stepeni padnu i ispod nule.

- Temperaturni rekordi za april nadmašeni su na meteorološkim stanicama u Bihaću i Drvaru, gdje su 7. i 8. aprila izmjerene temperature od 31 stepen. To su novi aprilski rekordi. Promjena koja dolazi bit će dosta značajna, jer smo se razmazili ljetnim temperaturama u proljeće. Jutra od srijede do 20 aprila bit će dosta hladna, a na višim nadmorskim visinama očekujemo i ispod 0 stepeni. U gradskim sredinama temperature od 0 do 4 stepena bit će uobičajene, a maksimalne dnevne između 9 i 14 – kaže Krajinović za „Avaz“.

Od utorka se na planinama može očekivati snijeg, a ne treba iznenaditi pokoja pahulja i u nižim predjelima, koja će se miješati sa kišom. Uz pojačan sjeverac osjećaj hladnoće bit će još izraženiji.

- U tim danima možemo zaboraviti majice kratkih rukama, sandale, papuče i sve što je ovih dana aktuelno, jer vraćamo se u zimsku opremu. Aprilski snijeg nije neuobičajen za BiH, skoro svake godine se desi da u aprilu padne snijeg, ali da imamo snijeg nakon najtoplije zime, najtoplijih februara i marta, nikad toplijih desetak dana aprila, to je neuobičajeno i predstavljaće veliku oscilaciju. Iako je najavljujemo sve ljude će iznenaditi ta velika promjena vremena, jer danas je 103. dan u godini, a skoro 90 dana je bilo natprosječno toplo – ističe Krajinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.