SREBRENICA

Olimpijski centar "Jahorina" obnavlja lovište Bijele vode

Čuvena Sušica uskoro u novom ruhu

Devastiran objekt na Bijelim vodama. Avaz

Piše: S. Smajlović

6.11.2022

Olimpijski centar “Jahorina” planira obnoviti zapušteno čuveno lovište Sušica na Bijelim vodama, tridesetak kilometara od Srebrenice, koje pripada Nacionalnom parku „Drina“ (NP) iz Srebrenice.

Također, u planu je i izgradnja odmarališta za djecu. Ovo je za „Avaz“ potvrdio Radomira Pavlović, direktor NP „Drina”.

Uređenje zemljišta

Kako kaže, Olimpijski centar “Jahorina” je zainteresiran za obnovu postojećeg devastiranog objekta i uređenje zemljišta na Bijelim vodama, odakle se pruža idealan pogled na kanjon rijeke Drine, i akumulacionog jezera Perućac.

- Prilikom posjete menadžmenta Olimpijskog centra “Jahorina” Bijelim vodama iskazana je velika zainteresovanost za investiranje u objekte i prostor na ovom lokalitetu. Njihov plan je da ovdje izgrade dječije odmaralište po uzoru na Mitrovac u Srbiji, gdje bi dolazila djeca iz cijele BiH i okruženja - pojasnio nam je Pavlović i dodao da bi se sadržaj proširio i na jezero Perućac i plovidbom do Višegrada.

Pavlović: Proširiti sadržaj. Avaz

Veliki rezervat

Nacionalni park „Drina“ već radi na prikupljanju potrebne dokumentacije za realizaciju projekta na Bijelim vodama, od kojeg će najviše koristi imati građani Srebrenice i povratnici sela oko Bijelih voda.

Prijeratno lovište Sušica na Bijelim vodama kod Srebrenice bilo je jedno od najrazvijenijih preduzeća ove općine.

Imalo je veliki rezervat bogat medvjedima, divokozama, veprovima i drugom divljači.

Najčešći gosti

Najviše gostiju ovdje je dovodio bivši gradonačelnik Sarajeva i generalni direktor „Energoinvesta“ pokojni Emerik Blum. Najčešći gosti bili su tadašnji funkcioneri Branko Mikulić, Nikola Stojanović, Ante Sučić, Milanko Renovica i generali JNA. Gosti su donosili hranu, a razna domaća jela spremali su im Hasiba i Munib Halilović, domari objekta “Bijele vode”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.