ODGOVOR SDA

Predsjednik NiP Goražde Nezim Alagić: Niste najveće patriote, niste vlasnici institucija, niste vlast, sad ste opozicija

Koaliciona većina je stabilna i neupitna

Alagić: Nikad ovakva SDA BPK neće imati podršku NiP-a. AVAZ

Piše: A. Bajramović

5.11.2022

Nakon što su iz goraždanske SDA uputili poruku kako u formiranju vlasti u ovom kantonu očekuju podršku svih stranaka osim Naroda i pravde oglasio se predsjednik Kantonalnog odbora i član Predsjedništva Naroda i pravde Nezim Alagić. Ovakve poruke smatra nekorektnim nakon što je u BPK već potpisan sporazum o novoj parlamentarnoj većini, ali I pokušajem da se njegovi potpisnici predstave "neozbiljnim, nedoraslim, nebitnim te posebno nepatriotski orijentiranim".

- Nikad ovakva SDA BPK neće imati podršku NiP-a za nastavak uništavanja i degradiranja institucija vođenjem neodgovornih i sitnošićarskih politika. Jedina tačna i istinita činjenica jeste da potpisnici Koalicionog sporazuma usaglašavaju program rada Koalicije koji će biti predstavljen građanima u narednim danima. Koaliciona većina je stabilna i neupitna. SDA koja nije i neće biti dio skupštinske većine u BPK, umjesto što krivca traži u NiP-u ili nekim drugim strankama, treba preispitati svoj rad, rezultate i identificirati razloge zbog kojih više niko ne želi praviti bilo kakve dogovore s njima - poručio je Alagić.


Neki se ne mogu kupiti

Dodaje da je vrijeme da se oni koji su privatizirali državne institucije pomire s činjenicom da postoje ljudi koji se ne mogu ni kupiti ni ucijeniti.

- Uvidjevši da im dobro naučena metoda kupovine "papaka" koju su jučer primijenili u Tuzlanskom kantonu ovdje ne može biti realizirana, preostalo im je još jedino da igraju na kartu "patriotizma" i "zabrinutosti za opstanak ovog prostora". SDA BPK-a je gotovo 30 godina, uz nekoliko kraćih prekida, dokazivala svoj "patriotizam". Taj "patriotizam" najbolje oslikavaju puste ulice, prazne škole i spuštene roletne na prozorima - ističe Alagić.

Poručuje SDA da je proteklih godina o patriotizmu trebala držati predavanja svojim koalicionim partnerima, kojima je dozvolila da trguju institucijama, te slušati razumne, slobodnomisleće i ljude sa integritetom u svojim redovima.

- Da ste proteklih godina pokušali spriječiti nekontrolisano, gotovo anarhično usitnjavanje političke scene u BPK i da niste dali ogroman doprinos tome zarad sitnih interesa pojedinaca koji su direktno vodili procese u vašoj stranci i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, poštovali bismo vašu "političku mudrost" i "iskustvo". Da ste proteklih godina otvoreno ukazivali na greške vaših koalicionih partnera i da ste priznavali vlastite, vaša upozorenja bismo prihvatali kao osnovana, autoritativna, opravdana. Da ste proteklih godina dovodili federalne premijere i ministre da grade i otvaraju nove dvorane, puteve, fabrike, bolnice, škole, univerzitete umjesto što ih zovete da po čaršiji skupljaju ruke za većinu, priznali bismo da imate prave, velike, vrijedne hvale rezultate rada - navodi Alagić.


Niste nezaobilazni

Zbog toga iz NIP-a ne pristaju na pridike, ali ne žele šutjeti na neutemeljene kritike.

- Niste najveće patriote. Niste ekskluzivni zastupnici bošnjaštva i bosanstva. Niste napravili državu. Niste vlasnici institucija.

Niste više nikakav Faktor u BPK. Niste nedodirljivi. Niste veliki i moćni, samo se vješto krijete iza velikih sistema. Niste isključivi posjednici velikih i plemenitih ideja koje vam služe samo za predizborne kampanje. Niste vizionari, nemate planove i ne trudite se davati najbolja rješenja. Niste iskreni i pošteni u odnosu prema drugima. Niste nezaobilazni i neće ni kanton ni država propasti bez vas. Niste gospodari tuđih života i nemate se pravo tako ponašati. I još jednom, ako nisam bio dovoljno jasan, niste vlast, sad ste opozicija - poručio je predsjednik KO i član Predsjedništva NiP-a Nezim Alagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.