ALARMANTNO

Građani ostavljeni da se sami bore s poskupljenjima: Inflacija u BiH najviša u regionu

Godišnji rast cijena u septembru iznosio je 17,3 posto, u Hrvatskoj 12,8, a u EU 10,9 posto

Šunje: Vlada FBiH ima novca. Društvene mreže / Ilustracija

Piše: A. Bajramović

8.11.2022

Ekonomski stručnjaci, udruženja potrošača, mediji i građani mjesecima su uzalud tražili, predlagali konkretna rješenja i očekivali da vlasti u BiH donesu mjere borbe protiv galopirajuće inflacije ili barem primijene ono što države Evrope već mjesecima rade.

Posljedica pasivnosti je podatak da je BiH među najgorima u Evropi i država s najvišim procentom inflacije u regionu.  


Nema strategije

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, godišnji rast cijena u septembru iznosio je 17,3 posto. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH su u septembru rasle za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Istovremeno, godišnja inflacija u Srbiji iznosila je 14 posto, a mjesečni rast cijena 1,56 posto. U septembru ove godine potrošačke cijene u Hrvatskoj više su za 12,8 posto u odnosu na isti mjesec 2021., a 1,5 posto u odnosu na avgust.

Godišnji rast cijena u Crnoj Gori iznosio je 16 posto, a cijene u ovoj susjednoj zemlji u septembru su porasle za 1,4 posto u odnosu na avgust. Stopa inflacije u EU u septembru je iznosila 10,9 posto.


Ublažiti udar

- Takvi podaci samo pokazuju da naše vlade nisu dovoljno proaktivne, jer u drugim zemljama vlade pomažu, subvencioniraju ili na druge načine ublažavaju taj inflatorni udar. Na raspolaganju su imale dovoljno mehanizama, mjera, ali i dovoljno novca da pomognu. Po meni, radi se o odsustvu strategije kako pomoći ljudima i poslovnim subjektima - kaže za “Avaz” prof. dr. Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Dodaje da ni sada nije kasno da Vlada FBiH pokaže spremnost da građanima i privredi olakša tešku zimu, posebno kroz, naprimjer, subvencioniranje cijene plina ili na druge načine.

Upitna kompetentnost

Na pitanje radi li se o neznanju ili odsustvu bilo kakve empatije prema problemima koje je donijela najveća ekonomska kriza od Drugog svjetskog rata, prof. Šunje odgovara da se radi o oboje.

- I jedno i drugo. Generalno je upitna kompetentnost Vlade - ističe Šunje.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.