BRAJAN AGELER

Šef Misije OSCE-a posjetio Mostar, sastao se sa Kordićem i Čovićem

Pohvalio je uspješne napore Mostara usmjerene ka pomirenju

A. K.

10.11.2022

Ageler u Mostaru. OSCE

Ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler), šef Misije OSCE-a u BiH, posjetio je danas Mostar i sastao se sa partnerima Misije u gradskoj upravi, gradonačelnikom Grada Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Mostara Salemom Marićem.



Stabilnost i prosperitet

Razgovarali su o najnovijim političkim dešavanjima i tekućim inicijativama u Gradu. Ambasador Ageler je pohvalio uspješne napore Mostara usmjerene ka pomirenju, što je doprinijelo stabilnosti i prosperitetu lokalnih zajednica, uključujući usvajanje inicijative za zajednički Dan sjećanja na sve civilne žrtve rata i uklanjanje kontroverznih naziva ulica u Mostaru.

U fokusu posjete je bilo pitanje muzičkih škola u Mostaru.

- Misija i dalje zastupa stav o potrebi ujedinjenja dvije muzičke škole u Mostaru, sa ciljem pružanja kvalitetnog obrazovanja za svu djecu, bez diskriminacije i segregacije. To podrazumijeva jedinstvenu, ujedinjenu školu sa zajedničkim nastavnim planom i programom - rekao je ambasador Ageler.

Postizborni period

Ambasador Ageler se takođe sastao sa predstavnicima organizacija civilnog društva iz Mostara i razgovarao o inicijativama za izgradnju mira, pitanjima pomirenja i obilježavanja stradanja svih žrtava, kao i o pitanjima rodno zasnovanog nasilja, trgovine ljudima i korupcije. Ambasador se zahvalio aktivistima na njihovom predanom angažmanu i na svemu što čine za miroljubivu i inkluzivnu budućnost građana Mostara.

Tokom svoje posjete, ambasador Ageler se sastao sa predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem, kao i sa predsjednikom Hrvatske republikanske stranke, Slavenom Ragužem, sa kojima je razgovarao o izazovima u postizbornom periodu i izgledima za brzo uspostavljanje tijela vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.