PREDSJEDNIK NSRS

Nedeljko Čubrilović: Nastavljamo sa vraćanjem nadležnosti RS

Taj proces će potrajati, s obzirom da ni nadležnosti nisu jednom odlukom prenesene na nivo BiH, nego je to trajalo godinama, poručio je on

Čubrilović: Faktor odlučivanja. Avaz

Piše: E. Ma.

12.11.2022

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS uvjeren je da će i naredni saziv parlamenta nastaviti da se bavi vraćanjem nadležnosti ovom entitetu, te ocijenio da će taj proces potrajati, s obzirom da ni nadležnosti nisu jednom odlukom prenesene na nivo BiH, nego je to trajalo godinama.

Novi saziv Narodne skupštine RS u novu godinu ulazi rasterećno, jer je prethodno usvojen budžet, ali i program ekonomskih reformi, izjavio je za Glas Srpske Čubrilović.


Važno zadržati stabilnu, dvotrećinsku većinu

On je kazao da je važno zadržati stabilnu, dvotrećinsku većinu da bi se na taj način zaštitio glas člana Predsjedništva BiH u Sarajevu.

- To je obaveza i pravo Narodne skupštine na zahtjev člana Predsjedništva da reaguje na način kako je reagovala. Sigurno je Narodna skupština i tim činom postala vidljivija, postala je faktor odlučivanja, što joj Ustav daje. Ustavno pravo je njeno da bude faktor odlučivanja, u konačnici kod neslaganja člana Predsjedništva iz RS s ostala dva člana - rekao je Čubrilović.

Čubrilović, koji je i lider DEMOS-a rekao je da ova stranka očekuje dva ministarska mjesta u novoj Vladi RS.

On je naveo da je načelno dogovorena raspodjela ministarskih pozicija, ali da nije bilo riječi o konkretizaciji i pojedinačnim funkcijama, kao ni o imenima.


DEMOS ostvario izborni cilj

- Predsjednik RS stiče pravo da imenuje mandatara tek poslije primanja sertifikata i polaganja zakletve, što vjerujem da će Milorad Dodik učiniti u utorak. Nakon toga uslijedit će razgovori sa mandatarom i vidjet ćemo kako će se to okončati - rekao je on i dodao da kandidat za mandatara Radovan Višković ima dovoljno iskustva da okupi najbolji tim.

Čubrilović je dodao da je postignut dogovor o izboru novog rukovodstva Narodne skupštine RS - predsjednika, potpredsjednika, generalnog sekretara i njegovog zamjenika.

On je rekao i da je DEMOS ostvario izborni cilj, a to je pet mandata u Parlamentu RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.