POTVRĐENO IZ INSTITUTA

Emza Fazlić za "Avaz": Vjerujemo da se u jezeru nalaze posmrtni ostaci sa 80 do 100 žrtava proteklog rata

Naši službenici, odnosno Jedinica za specijalnu podršku, ronilački, alpinistički timovi su jučer i danas u toku dana vrše pretragu tog terena, rekla je portparol SIPA-e Jelena Miovčić za portal "Avaza"

Emza Fazlić: Radi se o izuzetno složenom i komplikovanom terenu. FENA / AVAZ

Piše: A. Ovčina

15.11.2022

Na rudarskom kopu Vihovići u Mostaru, na vještačkom jezeru od jučer su na terenu ronioci i ekipe koje pretražuju moguću masovnu grobnicu. Ova informacija je potvrđena portalu "Avaza" iz SIPA-e i iz Instituta za nestale osobe BiH. Pripadnici SIPA-e se također nalaze na terenu.

- Mi imamo zahtjev Instituta za traženje nestalih osoba BiH koji se odnosi na pretregu odnosno na ispitivanje tog terena. To je rudarski kop, ali je to veliko jezero. Površina je ogromna nekih 350 metara, a dubina vode do 35 metara. Naši službenici, odnosno Jedinica za specijalnu podršku, ronilački, alpinistički timovi su jučer i danas u toku dana vrše pretragu tog terena. To je preliminarno izviđanje, priprema terena za moguće dalje aktivnosti u smislu pronalaženje eventualno ljudskih, odnosno posmrtnih ostataka. Preliminarno izviđanje, pa će se dalje vidjeti zavisno od težine, odnosno uslova i terena da li će se ići u dalje pretrage – rekla je portparol SIPA-e Jelena Miovčić za portal "Avaza".


Pretraga jezera

Kako je za portal "Avaza" kazala portparol Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić Institut je na osnovu pouzdanih informacija koje ima mogućnosti da se na ovom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci žrtava proteklog rata.

- Danas su provedene istražne radnje na lokalitetu rudnika Vihovići kod Mostara. Pretražilo se jezero koje se tu nalazi uz pomoć ronilačke ekipe alpinističkog tima Državne jedinice za istragu i zaštitu. Mi prema pouzdanim informacijama vjerujemo da se tu nalaze posmrtni ostaci odnosno masovna grobnica sa osamdeset do 100 žrtava proteklog rata – rekla je Fazlić.


Predistražne radnje

Dodala je da su danas započete predistražne radnje kako bi se ove informacije provjerile na ovom lokalitetu.

- Radi se o izuzetno složenom i komplikovanom terenu i aktivnosti će u tom smislu trajati neko vrijeme – rekla je Fazlić.

Naglasila je da od vremenskih i drugih uvjeta zavisi kada će se nastaviti istraživanje. Također je kazala da su ekipe od jučer na terenu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.