TREĆESTEPENO VIJEĆE

Bakira Hasečić za "Avaz": Zbog poziva na nove zločine očekujem osuđujuću presudu za pripadnike Ravnogorskog četničkog pokreta

Hasečić ističe da bi osuđujuća presuda u ovom predmetu imala veliki značaj za sve koji ukazuju na ovakva kažnjiva djelovanja, ali i za nadležne organe

Bakira Hasečić. AVAZ

Piše: A. Bajramović

15.11.2022

Nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH, na kojem su iznešene žalbe na presudu članovima Ravnogorskog pokreta RS Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, konačna presuda bit će saopćena naknadno. Oni su u junu osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti u martu 2019. godine, kada su na skupu u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjevali pjesme koje pozivaju na nasilje.

- Nakon današnjeg ročišta, kojem sam lično prisustvovala, očekujem da će Žalbeno vijeće donijeti presudu koja će biti osuđujuća i kojom će se proglasiti krivima oni koji u mirnodopskom periodu pozivaju na nova klanja i krvoprolića na području Bosne i Hercegovine, a posebno istočne Bosne. To bi bila prva izrečena presuda za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među narodima pred Sudom BiH. Jasno je da su pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u martu 2019. godine u Višegradu, kroz skandalozno pjevanje uz gusle, ponovo pozivali na rat, krvoproliće, ponovno izvršenje zločina nad Bošnjacima – kazala je za “Avaz” predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić.

Hasečić ističe da bi osuđujuća presuda u ovom predmetu imala veliki značaj za sve koji ukazuju na ovakva kažnjiva djelovanja, ali i za nadležne organe.

- Kako je javno kazao glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, oni imaju određene “testne” predmete, koji se odnose na govor mržnje. U predmetu Višegrad takvo postupanje mora biti osuđujuće, a to je važno zbog daljnjeg postupanja Suda u istim ili sličnim predmetima, odnosno za daljnju sudsku praksu. Tu presudu čekamo od 2019. godine i nadamo se da će se i ostale prijave, a ne samo ova, što prije uzeti u razmatranje i riješiti – dodaje Hasečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.