ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Oglasio se ZZO Kantona Sarajevo: Informacioni zdravstveni sistem je u potpunosti siguran

Uvjeravamo osiguranike da Zavod zdravstvenog osiguranja ima sve potrebne garancije kompanije Medit koje se tiču sigurnosti informacionog sistema, navode iz ZZOKS

Zgrada ZZOKS. AVAZ

A. O.

18.11.2022

Zavod za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo oglasilo se javno nakon vijesti o zloupotrebi lijekova i njihovom propisivanju. 

Saopćenje prenosimo u cjelosti: 

U vezi evidentiranih slučajeva zloupotrebe propisivačke politike, ovim putem Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo obavještava svoje cijenjene osiguranike, a cijeneći njihovu zabrinutost, o sljedećem.


Informacioni zdravstveni sistem je u potpunosti siguran, te na osnovu dosadašnjih prikupljenih podataka iz istog, činjenično stanje ukazuje da se radi o klasičnoj zloupotrebi ovlaštenja pristupa sistemu od strane ljekara propisivača, kao i (namjernih ili dogovorenih) propusta prilikom izdavanja lijekova u jednoj od ugovornih apoteka.

Dakle, radi se o ljudskom faktoru a ne o kompjuterskom kriminalitetu to jeste kriminalitetu koji je usmjeren protiv bezbjednosti informacionih (kompjuterskih, računarskih) sistema.

Uvjeravamo osiguranike da Zavod zdravstvenog osiguranja ima sve potrebne garancije kompanije Medit koje se tiču sigurnosti informacionog sistema kao i da su poduzete sve mjere i radnje u pravcu eliminacije potencijalnih rizika ugrožavanja sistema, kako u proteklom periodu, tako i u budućnosti.


Ljudski faktor, koji je bio i uzrok konkretne zloupotrebe, desio se u specifičnom periodu april-septembar 2021g., dakle u periodu pandemije COVID-a, kada je cijeli zdravstveni sistem radio u posebnim okolnostima i samim tim bio izloženiji mogućim zloupotrebama.

Zbog svega navedenog, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ima potrebu još jednom da napomene svojim osiguranicima da ne postoji razlog za zabrinutost zloupotrebe ili eksternih upada u informacioni sistem, a od menadžmenta ugovornih organa kao i zdravstvenih radnika koji koriste isti, tražit će povećanje stepena sigurnosti u pogledu korištenja pristupnih šifri i upravljanju resursa koji osiguranicima omogućavaju jednostavniji pristup zdravstvenoj zaštiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.