RAZGOVOR

Profesor Salih Fočo za "Avaz": Pred SNSD-om i HDZ-om su dvije opcije, SDA ispada iz igre

Sad je pred HDZ-om i SNSD-om izbor da nastave s politikom urušavanja Bosne i Hercegovine, a time i srozavanja životno standarda građana, rekao je Fočo

Fočo: Građani su sve siromašniji i oni na toj politici ne mogu opstati. AVAZ

Piše: A. Bajramović

19.11.2022

Sasvim je prirodno partnerstvo SNSD-a i HDZ-a, potvrđeno i na današnjem sastanku u Mostaru, kazao je za "Avaz" bh sociolog i filozof, prof. dr Salih Fočo. Dodaje da je očito da ovaj put SDA ispada iz igre.

- Sad je pred HDZ-om i SNSD-om izbor da nastave s politikom urušavanja Bosne i Hercegovine, a time i srozavanja životno standarda građana. Druga je opcija da se okrenu evropskim integracijama i promjeni stanja i odnosa. Mislim da su dovoljno iskustva stekli u proteklih osam godina, gdje su blokirali sve institucije i strukture vlasti u BiH i da to nije dalo rezultate. Građani su sve siromašniji i oni na toj politici ne mogu opstati. Čini mi se da su bliže konceptu okretanja ka Evropi i bržim promjenama i integracijama – kaže profesor Fočo.


Razlozi promjene stavova

Ovakav nagovještaj vidi i u izjavi Milorada Dodika prilikom polaganja zakletve za predsjednika RS, kada je praktično najavio odustajanje od dosadašnjeg koncepta vezanog za status RS i okretanje BiH, istina, na period od 10 do 15 godina. Jedan od razloga promjenama stavova jesu promjene na globalnom geopolitičkom planu i propast pokušaja približavanja Rusiji, osim što je takva retorika doprinijela njegovoj pobjedi na izborima.

- Dugoročno to ne može opstati i sasvim je svjestan da su i građani RS bliže Evropi nego nekom konceptu približavanja istoku ili Rusiji. Promjene u dijelu FBiH mogle bi biti značajan motor promjenama. Mislim da su i Dodik i Čović svjesni da se okreću novom konceptu. Uz zamah ovih osam probosanskih stranaka mogao bi intenzitet promjena biti brži i vidljiviji. Bez obzira koliko mi bili naklonjeni ovom ili onom konceptu, očito je da su tri nacionalne stranke jedna drugu blokirale i samo su imale saglasnost da konstituišu vlast – pojašnjava Fočo.


Ukupne promjene

Ipak, dodaje, ukupne promjene neće biti moguće bez promjene odnosa EU i evropskih država prema BiH. Stalnim uvjetovanjem napretka na evropskom putu BiH je do sada udaljavana od EU.

- Čini mi se da mogu značajniju ulogu odigrati ako bi ponudili koncept promjena i stali čvršće iza snaga koje to rade. Promjene bi bile brže i intenzivnije i išle bi u željenom pravcu. 20 godina nas guraju od sebe. Stalno su izmišljali 14 uslova, pa 7 uslova, pa riješite državnu imovinu, vojnu imovinu, ovo ili ono ... Praktično, oni su BiH držali kao model za integraciju Evrope. Sad kad se otvorio veliki sukob na istoku, koji prijeti da ugrozi stabilnost same Evrope, Evropa je shvatila i ozbiljnije prišla BiH da je integrira i povuče ka progresu, umjesto da je gura u provaliju – ističe prof. dr Salih Fočo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.