4 GODINE NAKON DOGAĐAJA

Tužilaštvo BiH uskoro donosi odluku o Asimu Kamberu zbog izbornih prevara 2018. godine

Kamber je izbornom krađom prije četiri godine došao do mjesta u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, dok je na izborima održanim u oktobru ove godine doživio fijasko

M. Aš. - S. S.

21.11.2022

Asim Kamber: Pod istragom zbog izbornih prevara. JAVNARASPRAVA.BA

Asim Kamber, alfa i omega SDA u Sanskom Mostu, je pod istragom Tužilaštva BiH zbog izbornih krađa u izbornom procesu 2018. godine.

Kako saznaje portal "Avaza" istraga je stavljena kao prioritet i Tužilaštvo bi uskoro trebalo donijeti tužilačku odluku.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su 16.9.2020. godine Asima Kambera u Istočnom Sarajevu po naredbi Tužilaštva BiH, a nakon toga su mu određene mjere zabrane, koje je on kršio objavljivajući tekstove na svom blogu.

Podsjećamo, Kamber je izbornom krađom prije četiri godine došao do mjesta u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, dok je na izborima održanim u oktobru ove godine doživio fijasko. 

Muhamed Zekotić: Asim Kamber je krao 2014. i 2018. godine. AVAZ

Kako je medijima i istražnim organima ispričao njegov tadašnji najbliži saradnik Muhamed Zekotić, prva brutalna krađa u režiji Asima Kambera bila je na Općim izborima 2014. godine.

 - Asim Kamber me tada poslao da prisustvujem sastanku na kojem su SDP i SDA dogovorili omjer dopisivanja glasova. SDP je tražio omjer 60-40 posto u korist SDA na svim nivoima, međutim to ovaj iz SDA nije dozvolio rekao je 'ne znam ja šta ste vi sebi zamislili, ali najviše što možete dobiti je 70-30 za kantonalni nivo, a za sve ostale nivoe 80-20 posto da se dopisuje u korist SDA. Ali ono glavno moraju se rušiti glasovi Fahrudina Radončića (op.a. koji je tada bio glavni protivkandidat Bakiru Izetbegoviću za člana Predsjedništva BiH), tu su se složili bez problema, dakle da se prave nevažeći listići - svjedočio je Zekotić.

On je bio ponovo kandidat za isti nivo vlasti, te bio tek peti unutar liste te stranke. Ostaje da se vidi da li će zbog spornog lobiranja, kojim je omogućio glasove stranci biti nagrađen nekim mjestom u izvršnoj vlasti.

Podsjećamo, i iz Ambasade SAD-a su ranije pozvali da se poduzmu sve aktivnosti kako bi se sankcionisale izborne prevare.

- Pozivamo vlasti na svim razinama, uključujući Centralnu izbornu komisiju, tužitelje i organe za provođenje zakona, da temeljito istraže vjerodostojna izvješća o kršenjima izbora, odgovarajuće sankcioniraju počinitelje i poduzmu sve dodatne mjere u vezi odgovornosti, a koje su zasnovane na činjenicama - poručili su iz Ambasade SAD-a.

Ambasada SAD-a. SCREENSHOT

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.