NAJAVLJENI PROTESTI

Fikret Viteškić za "Avaz": Novalić u šteku ima 2 milijarde, a nije se udostojio da nam poveća penzije za deset posto

Ja sam optimističan ako se formira nova federalna vlast kako se piše po štampi i kako kažu predstavnici Osmorke i HDZ-a, izjavio je Viteškić

Viteškić: Očekujem promjene na bolje kada dođe nova vlada. avaz

Piše: A. Ovčina

22.11.2022

Iz Saveza Udruženja penzionera FBiH danas je poručeno Vladi FBiH da će, ako do 1. decembra 2022. ne bude održan zajednički sastanak, Savez organizovati masovne mirne proteste pred zgradom Vlade na kojim će upoznati javnost o svojim zahtjevima.

Kako je za portal "Avaza" kazao predsjednik Upravnog odbora općinskog udruženja Ilidža i predsjednik Općinskog udruženja Ilidža, Fikret Viteškić izaći će na proteste.


Promjene na bolje

- Prisustvovao sam sjednici svih općinskih udruženja u Fojnici prije mjesec dana i ja sam u ime svog udruženja predložio, zbog inflacije, koja je tada bila oko 17, a danas je 19 posto, hrana 27 posto, režije više od 20 posto, da kada je bilo usklađivanje penzija u ovoj godini, mi smo u aprilu dobili 10, 8. Kada se uzme kolika je inflacija mi smo praktično najoštećenija populacija u FBiH. Nas je veoma pogodilo to što su federalne vlasti dale federalnim službenicima jednokratnu pomoć od 1.080 KM, a nama ništa. Predložio sam deset posto povećanje u Fojnici za sve i 17 posto za najniže – rekao je Viteškić.

Na pitanje da li očekuje da će biti promjena na bolje, optimističan je.

- Očekujem promjene na bolje kada dođe nova vlada. Što se tiče ove vlade, čisto sumnjam. Treba mjesec dana da se protesti organizuju, da će biti organizovani i da će biti nova vlada. Ja sam saznao putem vašeg lista da premijer u šteku ima oko 2 milijarde. Šta je to 10 posto dati za penzionere koliko iznosi 215 miliona mjesečna penzija, 17 posto za minimalne? Međutim, on se nije udostojio i premijer se nije udostojio da našeg predsjednika FBiH Redžu Memića primi jedanput od 10. februara, do dan danas – rekao je Viteškić.


Nova vlada

Dodao je da podržava svim srcem proteste, ali je problematično što će doći nova vlada.

- Ova vlada ništa za nas nije učinila i dok mi organizujemo proteste, možda se i promijeni vlada, ali uglavnom podržavam proteste. Čak ćemo i autobuse naći da dođemo na proteste, ako ih bude. Ja sam optimističan ako se formira nova federalna vlast kako se piše po štampi i kako kažu predstavnici Osmorke i HDZ-a. Ja mislim da postoji nada da će nam povećati. Međutim, ova stara vlada ne vjerujem da će povećati. Do tada je imala sve šanse i imala je sredstva. Međutim, ništa nije uradila – zaključio je Viteškić za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.