KOMENTAR DANA

Svaka čast, premijeru

Penzioneri su - presretni, puni nade i optimizma - zakoračili u 2023. godinu

Fadil Novalić. AVAZ

Piše: Meliha Smajkić

5.1.2023

Federalni premijer Fadil Novalić se, kao nikad do sada, pred kraj prošle godine grubo poigrao s penzionerima, i to između božićnih i novogodišnjih praznika.

Umjesto da baš u tom periodu, kada nastojimo, ako ništa, barem uljepšati kraj godine, a ne otežati, premijer uveseli penzionere „iz nikad punije kase“ i malo im olakša tegoban život.

Novalić im tada, onako kako samo on to zna, „složi“ priču kako je Vlada FBiH, na čijem je čelu, iskazala opredijeljenost da im se od 1. januara omogući akontativno usklađivanje penzija.

Baratajući do tada nepoznatim terminom, jer postoji redovno i vanredno usklađivanje, Novalić na tom sastanku predstavnicima penzionera lijepo obznani da će im primanja biti uvećana za 11,1 posto, ali pod uvjetom da budžet FBiH za narednu godinu bude usvojen.

Baš se lijepo premijer solidarisao s penzionerima, koji je taj potez vezao za usvajanje budžeta za narednu godinu u trenutku kada nije konstituiran Dom naroda Federalnog parlamenta!

S druge strane, Novalić i njegova klika ne bi dali penzionerima ništa što, inače, po zakonu ne bi dobili, i to na osnovu redovnog, godišnjeg usklađivanja penzija koje bi im premijer, eto, „pogurao“ ranije, u januaru, umjesto u aprilu.

Punih 10 mjeseci su penzioneri čekali da ih premijer primi. Slali su molbe, dopise, urgencije i na kraju su zaprijetili protestima. No, šta se dogodilo? Umjesto cijelog paketa socioekonomskih mjera, što su mjesecima tražili kako bi lakše podnijeli ovu katastrofalnu ekonomsku situaciju, te povećanja svih penzija, sve se završilo na premijerovom ucjenjivačkom pristupu.

Iz federalne kase su se silni novci razlili na kojekakve gluposti, a na crnu listu premijer je dospio, valja podsjetiti, zbog penzionera čije je podatke zloupotrijebio pa im slao pisma uz obećanje o povećanju penzija u sedmici prije izbora 2018. godine.

Stoga, svaka čast, premijeru, jer su penzioneri – presretni, puni entuzijazma i nade – zakoračili u 2023. godinu, željno iščekujući isplate penzija. I strogo računajući koliko dnevno smiju potrošiti da bi preživjeli do kraja mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.