OHRABRUJUĆA PORUKA

Varhelji: BiH bi u narednih mjesec dana mogla dobiti kandidatski status

Ove godine smo već dali kandidatski status Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH, rekao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku

E. Ć. / Srna

Varhelji: Proširenje unije je zahtjevan proces

Foto: Anadolija


Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji (Varhelyi) potvrdio je da bi BiH u narednih mjesec dana mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

- Unutar Evropske komisije udvostručili smo napore da bismo stavili na sto prijedloge o proširenju. Ove godine smo već dali kandidatski status Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH - izjavio je Varhelji na konferenciji za novinare u Barceloni, gdje se održava Forum 43 zemlje Unije za Mediteran.

On je naveo da time daju novi život proširenju, ali je istakao da je proširenje zahtjevan proces, prenosi Hina.

- Sada će biti na zemljama kandidatima da prvo ispune svoje zadaće - rekao je Varhelji.

Posljednja zemlja koja je postala članica EU bila je Hrvatska 2013. godine. 

Inače, prvi dio Foruma Unije za Mediteran, organizacije stvorene 2008, posvećen je pitanjima bezbjednosti isporuke hrane i energenata pod uticajem sukoba u Ukrajini. Drugi dio biće posvećen bezbjednosti i migracijama u susjedstvu EU.

Podsjećamo, kako je ranije objavio portal "Avaza", Oliver Varhelji će naredne sedmice doći u posjetu Bosni i Hercegovini. On će se prema saznanjima "Avaza" naredne sedmice sastati sa brojnim bosanskohercegovačkim zvaničnicima.

NA VRH

Podijeli članak na