GALA VEČER

U Češkoj obilježen Dan državnosti BiH

Pragom su odjekivali božanstveni zvuci Bosne i Hercegovine kroz sevdah

H. J. I.

25.11.2022

Sa obilježavanja Dana državnosti BiH u Pragu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U organizaciji Ambasade BiH u Češkoj sinoć je u Pragu u jednoj nezaboravnoj gala večeri održana proslava Dana državnosti, bosanskohercegovačkog zajedništva u Češkoj, skorih 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, uz izuzetan program kojeg su uveličali i oduševili goste i publiku - Antonija Batinić s Kupresa i pijanist Gabrijel Prusina iz Mostara, oboje članovi Mostar Sevdah Reuniona.

Na pozornici im se zatim pridružio izvrsni Predrag Duronjić, uz prof. Aidu Mujačić iz Tuzle. Pragom su odjekivali božanstveni zvuci Bosne i Hercegovine kroz sevdah.


Veterani unijeli zastave BiH

Prije intoniranja himni zastave Bosne i Hercegovine i Češke Republike u dvoranu su unijeli veterani i generali češke Armade koji su devedesetih služili u BiH, i bio je ovo divan način da im se zahvali za njihov rad.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Češkoj odala je i počast za dvoje Čeha koji su kad je bilo najteže pomogli Bosnu i Hercegovinu, koji su bili desna ruka naših ljudi, nesebična pomoć i podrška kad su devedesetih godina stigli u Češku -  Šimon Panek i Dana Nemcova, danas jedni od najuglednijih Čeha.

Ovom se večeri odala i počast dvojcu koji je zadužio našu domovinu svojim radom i angažmanom kroz sve godine svog života u Češkoj, Edibu Edi Jaganjcu, čuvenom sarajevskom ratnom hirurgu, autoru knjige "Sarajevska princeza", koja je bila najprodavanija knjiga u Češkoj u godini kad je izdata i pokojnom Vesi Đoremu, filantropu i humanisti koji je živio kulturu Bosne i Hercegovine pronosio u Češkoj svojim istaknutim radom.



Prisustvovalo više od 50 ambasadora

Uručeno im je priznanje s radom proslavljenog akademskog slikara Aldina Popaje iz Jajca, nastanjenog u Pragu.

Više od 50 stranih ambasadora, čeških zvanica i Bosanaca i Hercegovaca uveličalo je ovu noć u velebnoj dvorani praške Akademije muzičke umjetnosti čuvenom HAMU.

Ambasada se posebno zahvalila onima koji su pomogli organizirati ovu večer: Češkobosanskoj privrednoj komori, i to posebno Tariku Altumbabiću, Damiru Bajagiloviću, Adamu Lukešu i Harisu Imširagiću., restoranu Kogo Slovansky Dum, Aidi i Mići Periću, Neli i Borislavu Bačeviću, Mireli i Renatu Bohm - Corto Old Tonw Residence, Mirsadu Avdibegoviću, Elvisu Pršešu, Vladi Vukoviću, Draženu Džidžanoviću i Senadu Bijediću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.